GEJEVI OSVOJILI CRNU GORU: Evo kako su prošetali Podgoricom i vikali “pitaće te starost đe bi na prajd!” (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 02.Nov.2014, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GEJEVI OSVOJILI CRNU GORU: Evo kako su prošetali Podgoricom i vikali “pitaće te starost đe bi na prajd!” (VIDEO)

Povorka ponosa, koja je okupila oko stotinak učesnika, krenula je uz transparente na kojima piše "Sve bi seke ljubile mornarke", "Tišina=Smrt", "Ponosna majka", "Samo nju ne kuni majko", "Tek smo počeli", "Pitaće te starost đe bi na Prajd", "Oprajdara"...

Druga Parada ponosa u Podgorici, treća u Crnoj Gori, počela je danas sa zakašnjenjem od pola sata, a kretala se maršrutom dugom 1.400 metara, od terase hotela Crna Gora do stare zgrade vlade. Grad je bio pod policijskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << blokadom, i nije bilo incidenata.

Povorka ponosa, koja je okupila oko stotinak učesnika, krenula je uz transparente na kojima piše “Sve bi seke ljubile mornarke”, “Tišina=Smrt”, “Ponosna majka”, “Samo nju ne kuni majko”, “Tek smo počeli”, “Pitaće te starost đe bi na Prajd”, “Oprajdara”…

Za razliku od prošle godine, kada je u vreme početka održavanja Parade počeo haos na ulicama Podgorice, ove godine potpuno je drugačija slika - sablasno je u užem centru Podgorice, oko ograda koje je postavila policija nema grupacija koje bi narušavale javni red i mir, a na trotoarima se mogu videti samo šetači prolaznici, javio je portal podgoričke Vijesti koji uživo prate ovaj događaj.

Foto: AP/Darko Vojinovic

Drugu podgoričku Povorku ponosa organizuje Kvir Montenegro. To je treći dogadaj takvog karaktera u Crnoj Gori, jer je prva Parada ponosa održana u julu prošle godine u Budvi.

U povorci su ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović, gradonacelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, ombudsman Šućko Baković, kao i šef Delegacije Evropske unije u Podgorici, Mitja Drobnič i ambasador Italije u Podgorici Vićenco del Monako.

Tu su i predstavnici Socijaldemokratske partije, manje članice vladajuće koalicije. Učesnici Povorke prošetaće Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog od parka Kralja Nikole ka zgradi stare vlade, i nazad. Nakon Povorke, mini koncert održala je pevacica Marina Perazić, koja podržava borbu za ljudska prava LGBT osoba na prostorima bivše Jugoslavije.

Foto: AP/Darko Vojinovic

Slogan ovogodišnje Povorke je “Tradicionalno ponosni”, a logo ostaju brkovi, ali na licu žene sa maramom u duginim bojama. Povorku obezbeđuje oko dve hiljade policajaca.

- Prajd je test za sve ono šsto se uradilo za godinu dana na polju zaštite ljudskih prava. Tu su gradonačelnik i ombudsman šsto je veliki korak naprijed. Već je manje tenzija. Nadam se da već iduće godine neće biti potrebe da nas obezbeđuje ovoliki broj policajaca, da će nas podržati veći broj ljudi, porodica – rekao je predsednik Crnogorske LGBTIQ Asocijacije Queer Montenegro Danijel Kalezić.

Na crnogorskom Prajdu učestvuje i gej aktivista iz Srbije Boban Stojanović. Podršku Prajdu dao je i prvi deklarisani homoseksualac u Crnoj Gori Zdravko Cimbaljević koji trenutno živi u Kanadi.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.