GAĐAJU IH U PROSEKU DVAPUT DNEVNO! Američka vojska u problemima do GUŠE, na njih izvršeno više od 70 UDARA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Nov.2023, 22:07

GAĐAJU IH U PROSEKU DVAPUT DNEVNO! Američka vojska u problemima do GUŠE, na njih izvršeno više od 70 UDARA!

Snažan pritisak na američke trupe

Snage Sjedinjenih Država u Iraku i Siriji napadnute su 73 puta od 17. oktobra, izvestio je 23. novembra Foks njuz, pozivajući se na izvor iz Pentagona.

Napadi počinju kao odgovor na izraelski rat u pojasu Gaze, isprovociran navodno iznenadnim napadom Hamasa na Izrael. SAD su pružale bezuslovnu podršku ratu.

Poslednja četiri napada izvršena su 23. novembra, kada su Sjedinjene Američke Države slavile >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Dan zahvalnosti. Dve napada ciljala su američke baze u Siriji, a još dva baze u Iraku. Dogodilo se 37 napada na američke trupe u Siriji i još 36 u Iraku ukupno.

SAD drže oko 2.500 vojnika u Iraku, navodno za obuku i savetovanje vladinih snaga. Više od 900 drugih raspoređeno je u Siriji pod izgovorom da se bore protiv ISIS-a.

Zamenica sekretara za štampu Pentagona Sabrina Sing rekla je da su u ovom periodu povređena najmanje 62 američka vojnika, precizirajući da ukupan broj ne uključuje povređene u poslednjem napadu koji se dogodio 21. novembra.

Sabrina Sing rekla je novinarima na brifingu da su milicije koje podržava Iran ispalile "balističku raketu kratkog dometa na američke i koalicione snage na vazdušnu bazu Al Asad u Iraku, što je ozbiljno povredilo nekoliko ljudi i izazvalo manju štetu na infrastrukturi".

Kao što je poznato, američko ratno vazduhoplovstvo je uzvratilo kopnenim jurišnim avionom AC-130, a vazdušni udari su rezultirali "neprijateljskim žrtvama", navode Centralna komanda SAD i Pentagon.

Dok je Pentagon prijavio 73 napada od 17. oktobra, Vašingtonski institut za bliskoistočnu politiku saopštio je da je ukupno bilo 90 napada na američke snage u Iraku i Siriji sa Islamskim otporom u Iraku (IRI), koalicijom oružanih snaga koje podržava Iran, preuzimajući odgovornost za većinu napada.

U napadima na američke snage u Iraku i Siriji korišćene su nevođene rakete, dronovi samoubice, pa čak i balističke rakete kratkog dometa.

IRI je formirao savet za specijalne operacije za podršku Gazi i počeo je da pokreće napade na američke snage u Iraku i susednoj Siriji nakon masakra u arapskoj bolnici Al-Ahli 17. oktobra.

SAD su više puta odgovorile kontranapadima. U poslednjem talasu udara poginulo je devet iračkih boraca. Međutim, IRI nije odustajao. Napadi na američke snage u Iraku i Siriji zaustavljeni su 24. novembra pošto je na snagu stupio privremeni prekid vatre u Gazi koji su dogovorili Izrael i Pokret Hamas.

IRI nije bila jedna od strana u ovom sporazumu. Međutim, verovatno je pauzirala svoje operacije kako bi olakšala prekid vatre. IRI će verovatno nastaviti napade ako se primirje ne produži.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije čitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.