Izvor: Blic, 09.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

G17 plus i DSS kupuju

G17 plus i DSS kupuju

Na jučerašnjoj sednici Skupštine Srbije, koja je po hitnom postupku zakazana da bi se ukinuo imunitet zameniku javnog tužioca Miloradu Cvijoviću, pojavili su se i poslanici iz redova G17 plus, iako su najavili da napuštaju parlament i Vladu. Međutim, ostavke četvoro članova Vlade iz te stranke juče nisu ni uvrštene u dnevni red, iako to i zakon nalaže.

Zakon o Vladi, naime, jasno kaže da je parlament dužan da konstatuje ostavke na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prvoj sednici Skupštine nakon njihovog podnošenja. Kako 'Blic' saznaje, do toga nije došlo jer bi premijer u tom slučaju morao ili da nađe nove članove svog kabineta ili da u roku od 15 dana raspiše vanredne parlamentarne izbore. A to se nikome ne isplati.

Izvori 'Blica' tvrde da premijer nije spreman za raspisivanje izbora sve dok ne bude imao potvrdu da je referendum uspeo. Koštunica nije siguran kako će proći referendum, pa ne želi unapred da raspisuje izbore jer bi na taj način sebi uskratio mogućnost da raspiše izbore za ustavotvornu skupštinu, ukoliko referendum ne uspe, kaže sagovornik 'Blica' iz vrha vlasti.

Naime, ukoliko građani ne izglasaju ustav krajem oktobra, novi referendum mogao bi da bude raspisan tek za šest meseci, ali bi zato izbori za ustavotvornu skupštinu mogli da se raspišu odmah posle referenduma.

U vrhu G17 plus za 'Blic' objašnjavaju da je postignut dogovor sa premijerom da se ostavke koje je on od njih dobio ne aktiviraju do proglašenja rezultata referenduma u Skupštini Srbije.

'Na taj način ćemo se osigurati da će do izbora doći pre kraja godine', rekao je sagovornik 'Blica' iz G17 plus, uprkos našoj konstataciji da će do izbora doći uskoro na jedan ili drugi način.

G17 plus je još u ponedeljak, 2. oktobra, uputio kovertirane ostavke premijeru Vojislavu Koštunici, koje je on trebalo da pošalje predsedniku Skupštine Srbije.

Marko Blagojević je izrazio sumnju da će na prvoj sednici od podnošenja ostavki ministara iz G17 plus zaista biti reči o tim ostavkama, već da će sednica početi i završiti se raspravom o ukidanju imuniteta.

- Ne verujem da će se ostavke konstatovati pre referenduma o ustavu - bio je siguran Blagojević.

Glavni odbor G17 plus doneo je juče odluku da će poslanici te stranke prisustvovati i sednici Skupštine na kojoj će biti proglašen novi ustav i usvojen novi ustavni zakon. U saopštenju je navedeno da će 'predsedništvo stranke odlučivati i o eventualnom učešću narodnih poslanika na budućim sednicama Skupštine na kojima će se donositi odluke od nacionalne važnosti'.

Pre početka sednice parlamenta i Predsedništvo DS je trebalo da donese odluku o prisustvu poslanika te stranke na sednici Skupštine Srbije.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić rekao je uoči sednice Skupštine Srbije da će poslanici te stranke tražiti da se na samom početku sednice parlamenta konstatuju ostavke ministara iz G17 plus.

- Pitanje je da li uopšte ostavke postoje i da li se neko igra sa nama, u stvari, pitanje je da li imamo Vladu ili ne - rekao je Nikolić.

On je rekao da će radikali insistirati na tome jer se ostavke podnose Skupštini Srbije, a ne fiokama predsednika Skupštine ili predsednika Vlade.

Nikolić tvrdi da ukoliko se u fioci predsednika Skupštine Markovića zaista nalaze ostavke ministara G17 plus, onda je on počinio teško krivično delo.

I. Cvetković N. M. Jovanović Marketinški potez ili neobaveštenost

Na Administrativnom odboru koji je održan pre sednice Skupštine odobreno je ukidanje imuniteta Cvijoviću, ali i postavljeno pitanje šta se dešava sa ostavkama G17 plus. Zoran Anđelković Baki, generalni sekretar SPS, postavio je pitanje da li su ostavke stigle u Skupštinu na šta je zamenik predsednika Odbora Petar Cvetković (DSS) odgovorio da 'nije obavešten o tome' i da će 'potražiti odgovor na to pitanje po završetku sednice'.

Anđelković je pre početka sednice rekao da bi Skupština, prema poslovniku, trebalo da potvrdi ostavke ministara iz G17 plus već na prvom zasedanju, ako su one uopšte stigle u parlament.

'A ako nisu, onda je to bio samo marketinški potez te stranke', objašnjava poslanik SPS.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.