Fruška gora: Odličan kvalitet grožđa

Izvor: Večernje novosti, 22.Sep.2012, 09:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fruška gora: Odličan kvalitet grožđa

NAJZNAČAJNIJI posao vinogradara na Fruškoj gori, berbu grožđa, ove godine nije poremetila ni suša, koja je, u mnogim vinogradima već "obrala" gotovo trećinu roda. Traktori sa prikolicama napunjenim zrelim grozdovima kolskim putevima spuštaju se iz vinograda u Banoštoru, Čortanovcima, Sremskim Karlovcima, Irigu, Erdeviku... Vlasnici vinarija zadovoljni su, i pored manjeg roda, pošto će godina, kako kažu, posebno za crvena vina, biti odlična. Svoje vinograde ovih dana bere i porodica >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Šijački iz Banoštora. Već su obrali rajnski rizling, šardone i muskat hamburg, upravo se bere italijanski rizling, a na berače još uvek, kako objašnjava Milan Šijački, vlasnik vinarije "Bononija" sa 8,5 hektara vinograda, čekaju vinogradi sa frankovkom, merloom, kaberneom, i sovinjonom. - Svakog dana u vinogradu je 15 berača - objašnjava Šijački, dok se traktorska prikolica puni slatkim grozdovima italijanskog rizlinga. - Strahovali smo, ali izgleda da je na Banoštor i Bog pogledao. Imali smo, baš kada je to trebalo, dve dobre kiše, tako da nam je prosečan rod oko devet tona po hektaru. Kvalitet je, takođe, izuzetan, pošto bobice, u suvoj godini, imaju mnogo šećera, ali i jako dobar sadržaj kiselina, a po čokotu smo dobijali i do tri kile grožđa.PROŠIRIVANJE PODRUMA OVOGODIŠNJI rod grožđa u proširene podrume smestiće Šijački i Adžići. Šijački su proširili podrum, i sada u njemu ima mesta za oko 100.000 litara vina. - Radovi se još uvek privode kraju - kaže Šijački. - Kada se završe, imaćemo prostor za skladištenje butelja, poseban deo podruma za barik burad, laboratoriju, punionicu i salu za degustacije, sa pogledom na Dunav. U vinskom i vinogradarskom poslu, inače, angažovana je cela porodica Šijački. Uz Milana, tu je i sin Milenko, zadužen pre svega za vinograd, a i kćerka Ivana, enolog, zadužena je za podrum, i negovanje vrhunskih vina, od grožđa iz vinograda koji "sunce" dobijaju sa dve strane, sa neba, a i u odsjaju sa Dunava. - Kako stvari stoje, ove godine ćemo imati oko 50.000 litara vina - objašnjava Šijački, dok se sveže obrano grožđe istovara iz prikolice, oko koje obleću ose, privučene slatkim sokom. - Polovinu ćemo pakovati u butelje. Preostalo se plasira u rinfuzi, u restorane po Beogradu i Novom Sadu, a ne zaboravljamo ni naše stalne kupce, koji vole da kupe vino direktno iz bureta. U podrumu, stvari su pod budim okom Ivane, koja, u ovom, prvom delu prerade grožđa u vino, ništa ne prepušta slučaju. - Berba je i ove godine dobra, tako da bismo mogli da napravimo i male serije "specijalnog" vina - kaže Ivana. U vinariji Kosović u Sremskim Karlovcima, berba je već privedena kraju. Sada se, kako objašnjava Milan Kosović, vlasnik vinarije i oko sedam hektara vinograda, kaže da su sa berbom počeli mesec dana pre uobičajenog roka, upravo zbog velike suše. - Rod je manji za oko 30 odsto - priča Kosović. - Kvalitet je, međutim, odličan, tako da će i vino biti vrhunsko. Imali smo oko šest tona grožđa po hektaru, i mislim da ćemo dobiti oko 30.000 litara vina. Moj favorit je, kao i uvek, rizling, pošto je to grožđe idealno za Frušku goru. Grožđe se, svakog dana, bere i u vinogradu porodice Adžić, koja je vlasnik vinarije Sen Trifone. Sa oko 1,5 hektar vinograda, Adžići očekuju oko 5.000 litara vina. - Uspeli smo da vinograde ove zime sačuvamo od mraza, ali, od suše nismo mogli - kaže Vladimir Adžić.

Nastavak na Večernje novosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.