Frojd posedovao Hitlerovu sliku?

Izvor: Blic, 13.Feb.2010, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Frojd posedovao Hitlerovu sliku?

Na poleđini slike za koju se smatra da je naslikao Adolf Hitler, otkriven je natpis koji ukazuje na to da je nju posedovao čuveni psihoanalitičar i psihijatar Sigmund Frojd, prenosi “Telegraf”.

Akvarel na kome je prikazana mala crkva i planine u pozadini i u potpisu stoji "Hitler 1910”, dospeo je u posed jednog američkog vojnika po završetku Drugog svetskog rata. Njemu je rečeno da je ta slika visila u ordinaciji Sigmunda Frojda u Beču, a na to ukazuje i natpis >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na poleđini napisan na italijanskom: "Studio medico Sigmund Freud Vienne”. Mogućnost da su dve čuvene ličnosti dvadesetog veka povezane jednom slikom i da su se možda srele, zaintrigirala je javnost kada je sliku ponudio na prodaju njen trenutni vlasnik.

Frojd, poreklom Jevrejin, i Adolf Hitler su istovremeno živeli u Beču, gde je budući nacistički diktator zarađivao za život od prodaje slika, tako da je moguće da su se njih dvojica sreli i da je Frojd kupio sliku od njega.

Ričard Vestvud-Bruks iz aukcijske kuće "Malok”, koja će sliku ponuditi kupcima na aukciji u martu, veruje da će cena slike dostići 10.000 funti

"Sama mogućnost da je ova slika nekada visila u Frojdovoj ordinaciji izgleda potpuno bizarno. Ali kada se uzmu u obzir činjenice da su Hitler i Frojd živeli u Beču i isto vreme i da se Hitler tada bavio slikarstvom i tako zarađivao za život, čini se mogućim da je Frojd kupio sliku od Hitlera. Vlasnik slike, Italijan, rekao je da ona potiče iz Beča”, ispričao je Vestvud-Bruks, dodavši da je scena na slici tipična za Hitlerov tadašnji rad.

On je takođe rekao da je poznato da je Hitler u to vreme bio veoma popularan slikar među pripadnicima jevrejske zajednice u Beču.

"Jedna od najironičnijih činjenica 20. veka je ta da su upravo Jevreji pomagali Hitleru da prodaje svoja dela. To je bilo vreme davno pre nastanka nacističke stranke u Nemačkoj i Hitlerovih antisemitskih zločina. Znači da je, iako deluje krajnje ironično, bilo veoma moguće da je Frojd kupio sliku od Hitlera”, zaključio je Vestvud-Bruks.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.