Frljić: Zabranom predstave brutalno je pogažena moja sloboda

Izvor: Blic, 04.Dec.2013, 13:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Frljić: Zabranom predstave brutalno je pogažena moja sloboda

Režiser Oliver Frljić ocenio je kao cenzuru odluku uprave Starog teatra u Krakovu da zbog medijske hajke konzervativne i radikalne desnice obustavi probe njegove "Nebožanske komedije" čija je premijera bila planirana za subotu.

- U Bosni i Hrvatskoj su vršili pritisak na mene i vređali glumce. Ali, u Krakovu je to bio direktor koji je i sam žrtva pritisaka koji nam je oduzeo pravo na umetnički izraz. To je cenzura. Da izbegne eskalaciju nasilja, uprava je sama pribegla >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nasilju. Odluka o obustavljanju proba brutalno je pogazila našu umetničku i građansku slobodu - kazao je Frljić za današnju "Gazetu viborču".

Skandal u Krakovu izbio je 14. novembra, kada je grupica aktivista zvižducima i skandiranjem "sramota" prekinula predstavu "U Damask" u režiji direktora tog pozorišta Jana Klate, u trenutku kada su glumci na sceni simulirali seks.

Nakon tog napada na umetničku koncepciju kojom Klata nastoji da održi to pozorište kao scenu koja eksperimentiše sa umetničkim izrazom i potrebom da pozorište budi emocije i društvenu raspravu o neprijatnim i bolnim temama, usledila je hajka u medijima bliskim konzervativnoj, katoličkoj desnici.

Usputna žrtva te hajke postala je pripremana Frljićeva "Nebožanska komedija". Pošto su krenule glasine da je reč o jednoj velikoj provokaciji, glumačkim improvizacijama na račun Poljaka, prikazanih kao okoreli antisemiti, sedmoro glumaca odustalo je od učešća u predstavi.

Na kraju je Klata prošle sedmice odlučio da se obustaveprobe "Nebožanske komedije".

"Zbog mržnje prema predstavi koja još nije ni nastala, obustavljamo probe 'Nebožanske komedije' do trenutka kada budemo sigurni da će sadržaj te predstave biti povod za ozbiljnu društvenu diskusiju, a ne za skandale, nasilje i agresiju prema glumačkom ansamblu Starog tetara", saopštila je uprava tog pozorišta.

- Naša predstava trebalo je da bude glas neslaganja sa dogmatičnom

interpretacijom, kako klasike, tako i poljske istorije - kazao je Frljić.

On je rekao da mu ne smeta što su neki glumci odustali od predstave, pošto je njegov koncept takav da mu nije stalo do poslušnog, već do emancipovanog glumca koji staje na scenu i sam kao politički subjekt.

Frljić je podsetio da su i drugi njegovi glumci, recimo u Beogradu prilikom pripreme predstave "Zoran Đinđić", izlazili na kraj sa ogromnim političkim pritiscima, a u Beogradu su glumce nazvali i izdajnicima.

- Društvo koje gradi svoj identitet na matrici mučeništva, a pritom, kao što je bio slučaj sa cenzurom naše predstave, ne dozvoljava da se predđe u priču sa druge pozicije, umesto iz pozicije žrtve u poziciju krivca, ima ozbiljne probleme - kazao je Frljić poljskom listu.

On je istakao da upravo tu vidi slicnost Poljske s Hrvatskom u kojoj živi.

- Hrvatska istorija poslednjih 20 godina je istorija prećutkivanja zbivanja koja su dokazala da i ta mala mediteranska država takođe može da bude krivac - dovoljno je da se za to stvore povoljni uslovi - rekao je Frljić.

Za tri sedmice kako ne jenjava skandal, ministar kulture Poljske Bogdan Zdrojevski već nekoliko puta je pred bombardovanjem govorom mržnje po lokalnim medijima, uzeo u zaštitu Stari tetatar u Krakovu i njegovo pravo na slobodan umetnički izraz.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.