Fratini i Dijakonesku u Beogradu

Izvor: RTS, 08.Jun.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fratini i Dijakonesku u Beogradu

Srbija će u budućnosti biti regionalni lider u sprovođenju unutrašnjih reformi, rekao predsednik Tadić, otvarajući trilateralni sastanak ministara spoljnih poslova Srbije, Italije i Rumunije. Došlo je vreme za ukidanje viza, kao poslednjih sankcija prema građanima i državama regiona, poručio Tadić. Fratini izjavio da ne može da zamisli Srbiju van EU.

Predsednik Boris Tadić smatra da će Srbija u budućnosti biti regionalni lider u sprovođenju unutrašnjih reformi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i ostati ključni činilac političke i bezbednosne stabilnosti na Balkanu.

"Evrointegracije ostaju ključni strateški cilj Srbije. Sve države Zapadnog Balkana suočavaju se sa zastojem u proširenju EU. Ta činjenica nas ne raduje, ali ne sme uticati na reforme u Srbiji i želim da uverim sve da ćemo nastaviti sa reformima", rekao je Tadić, otvarajući u Beogradu trilateralni sastanak ministara spoljnih poslova Srbije, Italije i Rumunije.

Predsednik Tadić je istakao da je Zapadni Balkan neodvojivi deo Evrope i jedan od ključnih činilaca evropskog identiteta i da je zato teško objasniti to što žitelji regiona danas ne mogu da putuju bez viza u zemlje EU.

"Veoma je teško objasniti građanima Srbije da, dvadeset godina nakon vremena kada im nisu bile potrebne vize, danas, kada imaju demokratski poredak, njima jesu potrebne vize za putovanje u zemlje EU", rekao je Tadić.

"Došao je trenutak da se poslednja sankcija prema građanima i državama regiona ukine. Ne želim da licitiram sa terminima, ali realno vreme je kraj ove i početak sledeće godine", rekao je Tadić.

Ubrzati integracije Srbije

Italija i Rumunija se zalažu za ubrzavanje procesa evropskih integracija Srbije i za liberalizaciju viznog režima do kraja godine, izjavili su ministri Franka Fratini i Kristijan Dijakonesku.

U zajedničkoj izjavi šefova diplomatija Italije, Rumunije i Srbije naglašava se da je neophodno da privremeni sporazum Srbije i EU odmah stupi na snagu, a Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju bez daljeg odlaganja do kraja juna, kao i da EU Srbiji treba da garantuje status kandidata što je pre moguće.

Dijakonesku je naglasio da je saradnja u oblasti bezbednosti zemalja u regionu, kao i van njega, veoma korisna i za Evropu u celini.

Rumunski minstar je govorio o značaju Dunava kao važnog činioca za strateško ekonomsko, socijalno i kuturno povezivanje.

"Mi takođe želimo da učestvujemo u regionalnim projektima, da gradimo mostove, unapredimo sposobnost da prihvatimo sredstva iz evropskih fondova, uzimajući u obzir da je saradnja u saobraćaju između Rumunije i Srbije jedna od najuspešnijih u regionu", naglasio je šef rumunske diplomatije.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izrazio je zadovoljstvo što i Rumunija i Italija snažno podržavaju evropski put Srbije i zahvalio kolegama što će se i na sastanku u Briselu 15. juna založiti za ukidanje viza za građane Srbije.

"Razgovarali smo i o stvarima oko kojih se ne slažemo, odnosno o pitanju proglašenja nezavisnosti Kosova. Složili smo se da to pitanje ne sme da nas zaustavi na putu članstva u EU", rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da je današnja poseta ministra inostranih poslova Rumunije njegov prvi dolazak u Beograd od kada je stupio na tu dužnost.

Fratini: Srbija nije izolovana enklava van EU

Fratini je, govoreći o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom, rekao da Italija veruje da Srbija u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom, i dodao da vizna liberalizacija za građane Srbije treba da postane realnost do kraja ove godine.

Fratini je izjavio da ne može da zamisli Srbiju kao izolovanu enklavu van Evropske unije.

"Mi želimo da vidimo ceo Zapadni Balkan integrisan u EU, i Srbiju, i Crnu Goru, i Bosnu i  Hercegovinu i sve druge", rekao je Fratini posle trilateralnog sastanka.

Predsednik Tadić je, osvrćući se na saradnju sa Haškim tribunalom, istakao da vlasti u Beogradu na tu saradnju ne pristaju pod pritiscima, već zato što u Srbiji postoji duboko uverenje da je ona deo vrednosnih reformi.

"Srbija će, nezavisno od političkog i ekonomskog ambijenta, nastaviti približavanje EU i tako što će se reformisati u vrednosnom smislu i sarađivati sa Haškim tribunalom", rekao je Tadić.

Tadić je istakao značaj regionalne solidarnosti u uslovima svetske ekonomske krize, ocenjujući da je izgradnja infrastrukture, uz reformu društva, od ključne važnosti za uspešnost zemalja Zapadnog Balkana u procesu evropskih integracija.

"Hoćemo da izgradimo društvo koje će odmah pošto pređete našu granicu nalikovati svim ostalim evropskim društvima", rekao je Tadić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.