Fratini: Zemlje EU biće uzdržane

Izvor: B92, 29.Sep.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fratini: Zemlje EU biće uzdržane

Franko Fratini (FoNet)

Beograd, Moskva -- Ministar inostranih poslova Italije izjavio da će zemlje EU najverovatnije biti uzdržane pri glasanju o inicijativi Srbije u Generalnoj skupštini UN.

Rezolucijom Srbija zahteva od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija da zatraži od Međunarodnog suda pravde savetodavno mišljenje povodom legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova.

"Verujem da je suzdržanost dobro rešenje", rekao je Franko Fratini posle susreta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << s ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem, ukazujući da neke zemlje Evropske unije nisu priznale Kosovo, a da se neke protive inicijativi Srbije da se obrati Međunarodnom sudu pravde povodom Kosova.

Čurkin: Dobre perspektive

Srpski nacrt rezolucije o obraćanju Međunarodnom sudu pravde radi traženja mišljenja o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnoti Kosova, iznet pred Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija, "nema loše perspektive", ocenio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin.

"Mislim da perspektive nisu loše", rekao je Čurkin u intervjuu dnevniku "Izvestija".

Fratini je rekao da se nada da će biti pronađeno rešenje da se misija Euleks rasporedi na celom Kosovu, da to treba da se uradi na inteligentan način, kao i da EU treba da pomogne, a ne da odmogne.

Jeremić je rekao da je Italija pokazala razumevanje za inicijativu Srbije da se od Međunarodnog suda zatraži mišljenje o nezavisnosti Kosova. On je naveo i da je "bazično pravo" svake zemlje da traži mišljenje Međunarodnog suda pravde i da Srbija to koristi. On je, takođe, rekao da očekuje da se zemlje EU neće protiviti toj inicijativi.

Naguib: Srbija brani pravo

Adel Ahmed Naguib, egipatski ambasador u Beogradu, izjavio je za "Večernje novosti" da će Egipat glasati za podršku rezoluciji Srbije u Generalnoj skupštini UN.

"Što se tiče kosovskog pitanja, ono je za nas potpuno principijelne prirode. Duboko poštujemo međunarodno pravo. Naša pozicija je, zato, od početka jasna: poštujemo suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i smatramo da se mora doći do rešenja kojim će obe strane biti zadovoljne. Ishod treba da bude ’pobednik-pobednik’, a ne da neko ostane gubitnik", kaže ambasador Egipta.

Na pitanje da li stav Egipta proizlazi i iz predostrožnosti da se slični scenariji mogu dogoditi u toj zemlji ili državama u tom regionu, Naguib je odgovorio da Egipat nema tu vrstu problema.

"Svaka zemlja ima pravo da radi šta želi, svako ima sopstvene interese. Kosovo je priznalo 47 zemalja, a u svetu imamo 192 države, znači, one su još u manjini", navodi Naguib.

On nije želeo da se bavi predviđanjima kako će zemlje članice Arapske lige, ili OIK, glasati.

"Ministar Jeremić nedavno se obratio zemljama Arapske lige u Kairu, mi smo rekli kako ćemo postupiti, a sada treba svako sam da odluči. Ja sam optimista da će srpska inicijativa proći u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija", rekao je ambasador Naguib.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.