Fratini: Beograd i Priština saglasni za samit u Sarajevu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Apr.2010, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fratini: Beograd i Priština saglasni za samit u Sarajevu

BEOGRAD - Italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini izjavio je danas da je dobio saglasnost i Beograda i Prištine da učestvuju na neformalnom samitu u Sarajevu u junu, bez isticanja državnih simbola.

Model koji bi trebalo koristiti je model "GIMNIK", korišćen za održavanje jednod skupa u Pragu, na kojem zvaničnici nisu bili predstavljeni državnim simbolima i atributima, već samo imenima, rekao je Fratini u Prištini posle susreta sa kosovskim ministrom spoljnih poslova >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Skenderom Hisenijem.

Fratini je kazao da će se o tom predlogu na kraju konsultovati sa zvaničnicima Španije, koja trenutno predsedava Evropskom unijom.

Hiseni je podržao predlog Fratinija, dodajući da je za Kosovo prihvatljivo ravnopravno predstavljanje sa ostalim učesnicima.

Fratini je rekao još da je došao u Prištinu kako bi preneo podršku Italije Kosovu i ambicijama da se ono pridruži EU.

Samit dveju vlada

Ministri spoljni poslova Srbije i Italije, Vuk Jeremić i Franko Fratini, ocenili su ranije danas da su politički i ekonomski odnosi dveju zemalja veoma dobri i da se neprestano poboljšavaju i najavili da će samit vlada Italije i Srbije biti održan u oktobru u Beogradu.

Počasni doktor

Senat Univerziteta u Beogradu (UB) odlučio je danas da italijanskom ministru spoljnih poslova Franku Fratiniju dodeli titulu počasnog doktora nauka.

Fratini, koji je od juče u poseti Srbiji, je 109. počasni doktor nauka na UB, rečeno je na sednici i navedeno da će visokom italijanskom zvaničniku titula biti uručena u septembru za kada se, kako je rečeno, planira dolazak italijanske delegacije u Srbiju.

U obrazloženju odluke navedeno je da je Fratini zaslužan za približavanje Srbije Evropskoj uniji, ukidanje viznog režima građanima Srbije, kao i za dobru saradnju beogradskih fakulteta sa visokoškolskim ustanovama u Italiji.

"Bilateralni odnosi su u dobrom stanju i neprekidno se poboljšavaju. Italija je jedan od najbližih partnera i prijatelja Srbije u Evropskoj uniji, a odskora i prvi trgovinski partner Srbije", rekao je Jeremić na zajedničkoj konferenciji za novinare, dodajući da je dogovoreno da saradnja na političkom i ekonomskom nivou bude ubrzana.

Govoreći o samitu dveju vlada, Jeremić je izrazio očekivanje da će na njemu učestvovati i premijer Italije Silvio Berluskoni i veliki broj italijanskih ministara.

On je podsetio da je prethodni samit Italije i Srbije, održan u Rimu, bio izuzetno uspešan i izrazio nadu da će onaj u Beogradu biti još uspešniji.

Italija želi da prva ratifikuje SSP

Fratini je rekao da Italija podržava Srbiju na putu ka EU i dodao da će u tom procesu dva važna datuma za Srbiju biti utanačena u narednih nekoliko nedelja - pitanje podnošenja kandidature Srbije za članstvo u EU i ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Kandidatura Srbija mora što pre biti prosleđena nadležnim kancelarijama Evropske komisije kako bi se što pre Srbiji poslao upitnik i počeo njen zvanični put ka EU", izjavio je Fratini.

"U tom smislu, postavljamo početak mađarskog predsedavanja EU od januara 2011. godine kao važan datum da Srbija dobije status kandidata", kazao je italijanski ministar.

Fratini je napomenio da u isto vreme treba početi i proces ratifikacije Sporazuma i stabilizaciji i pridruživanju (SSP), a Italija, kako je naglasio, želi da bude prva zemlja koja će ratifikovati taj sporazum i spremna je da to učini "čim dobije zeleno svetlo".

Srbiji prihvatljivo učešće pod ličnim imenom?

Dvojica šefova diplomatija su razgovarala i o predstojećoj regionalnoj konferenciji, predviđenoj za 2. jun u Sarajevu, i s tim u vezi Fratini je izrazio uverenje da bi rešenje, koje bi okupilo sve učesnike za isti sto, mogla biti "gimnih" formula, odnosno da učesnici budu predstavljeni ličnim imenom, a ne imenom države.

Italijanski ministar je dodao da je Srbija pozitivno reagovala na taj predlog i da sada preostaje da ga, kada popodne otputuje u Prištinu, izloži kosovskim vlastima.

Jeremić je rekao da je Srbija pokazala konstruktivnost i izrazio nadu da će isto učiniti i Priština, ali je istakao da "postoje crvene linije koje se ne mogu preći", a to su međunarodno pravo i Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN.

"Kosovo nigde ne može biti predstavljeno na način suprotan rezoluciji 1244, koji podrazumeva ulogu koju je UNMIK igrao od 1999. godine do sada", izjavio je šef srpske diplomatije i podsetio da je stav Srbije nepromenjen - "nema UNMIK-a, nema Kosova."

Fratini je rekao da bi na samitu u Sarajevu trebalo da učestvuju i predstavnici SAD, Rusije, Turske, koja je, prema njegovim rečima, važan faktor na Balkanu, kao i predstavnici nekih međunarodnih organizacija, poput Saveta Evrope.

Cilj tog skupa jeste da se pokaže da zemlje zapadnog Balkana nemaju bolju alternativu od postepenog približavanja EU, kazao je on.

"Ako Evropa ne prenese jasnu poruku zemljama zapadnog Balkana, bojimo se da bi moglo doći do prednosti centrifugalnih sila koje bi region odvukle do nekih drugih privlačnih centrima moći, a EU to ne želi da dozvoli", rekao je Fratini.

Radi se na uspostavljanju signala na KiM

Vuk Jeremić je izjavio da se radi na ponovnom uspostavljanju signala srpskih telefonskih operatera na delu Kosova gde žive Srbi i da se paralelno s tim odvijaju i diplomatske aktivnosti kako bi se rešio taj problem.

"U nekim delovima Kosova signal je obnovljen i mislim da će biti isto i na ostatku teritorije", rekao je Jeremić, dodavši da to ne bi bilo moguće bez intenzivnih diplomatskih napora.

Jeremić je upozorio da sadašnja situacija nije održiva i da se mora promeniti.

"Telekom Srbije mora ponovo dobiti priliku da spoji naše građane", rekao je on.

Odgovarajući na pitanje Tanjuga da li ima istine u špekulacijama da su privremene vlasti u Prištini blokirale srpske operatere zbog toga što nisu uspele da dobiju pozivni broj, Jeremić je odgovorio da kada je reč o pozivnom broju "tu nema nikakvog kompromisa".

"Kosovo ne može imati pozivni broj, jer je to privilegija rezervisana za države", naglasio je Jeremić i dodao da građani ne smeju biti taoci neuspeha privremenih vlasti u Prištini u međunarodnoj areni.

Đelić: Snažna podrška Italije

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je danas, posle razgovora sa Fratinijem, da Italija snažno podržava evropske integracije Srbije i da će njena podrška biti od velike važnosti kada se bude razmatrala aplikacija za članstvo Srbije u Evropskoj uniji (EU).

Đelić je rekao da je sa Fratinijem razgovarao i o Sarajevskoj konferenciji i o tome šta Zapadni Balkan svojim članstvom donosi EU.

Prema njegovim rečima, Srbija će predstaviti svoj plan razvoja, agendu 2020 i ohrabruje ostale države regiona da to isto učine.

Govoreći o naučno-tehnološkoj saradnji, Đelić je rekao da će od septembra Ambasada Italije dobiti i savetnika za pitanja nauke, čime će bilateralni odnosi dve države biti podignuti na viši nivo.

Fratini je pozdravio nameru Srbije da na konferenciji u Sarajevu predstavi plan 2020.

Prema njegovim rečima, važno je da konferencija u Sarajevu dobije suštinu, da zemlje Zapadnog Balkana predstave konkretne projekte za investicije, a ne samo da se kaže da je ona održana.

Važno je da državama koje još imaju sumnje o članstvu ovih država u EU, pokažu da one ne traže samo novac, već da nude nove mogućnosti i projekte za investiranje, da spajaju važne transevropske i transbalkanske infrastrukturne projekte.

Fratini danas i u Prištini

Nakon posete Beogradu Ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini stiže danas u Prištinu, gde će se, kako je saopšteno iz Vlade Kosova, sastati najpre sa ministrom spoljnih poslova Skenderom Hisenijem, a potom i sa kosovskim predsednikom Fatmirom Sejdijuom i premijerom Kosova Hašimom Tačijem.

Kako je KIM radiju saopšteno iz Vlade Kosova italijanski ministar spoljnih poslova će se obratiti poslanicima Skupštine Kosova na svečanoj sednici koja će popodne biti održana posle sastanka Fratinija sa predsednikom kosovske Skupštine Jakupom Krasnićijem.

Predviđeno je da se Fratini tokom svoje posete Kosovu u italijanskoj ambasadi u Prištini sastane sa šefom Euleksa Iv De Kermabonom, komandantom Kfora Markusom Bentlerom i specijalnim predstavnikom EU na Kosovu Piterom Fejtom.

Ministar Fratini se juče sastao i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.