Franucuska proteruje islamiste

Izvor: S media, 02.Apr.2012, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Franucuska proteruje islamiste

U saopštenju francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova navodi se da su jedan "alžirski radikal" i "imam sa Malija" proterani u njihove zemlje, a da su u postupku sprovođenja naloga za deportaciju muslimanski sveštenici iz Turske i Saudijske Arabije, kao i radikal iz Tunisa.

U saopštenju se navodi da su turski i saudijski imami na svojim službama davali antisemitske izjave, pozivajući muslimane na odbijanje zapadnjačkih vrednosti i zalažući se da žene nose velove preko celog >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << lica, preneo je Frans pres.

Policija je saopštila da je saudijski imam izvan Francuske, ali da mu neće biti dozvoljeno da uđe u zemlju ukoliko to pokuša.

Francuska policija uhapsila 20 osumnjičenih ekstremista

Merah sahranjen u predgrađu Tuluza

Merah se razišao sa ženom nekoliko dana pre zločina

Francuska je prošle sedmice zabranila četvorici muslimanskih propovednika ulazak u zemlju radi učešća na konferenciji Unije islamskih organizacija u Francuskoj (UOIF), obrazlažući to time što "pozivaju na mržnju i nasilje", podseća AFP, dodajući da je u petak francuska policija u nekoliko gradova uhapsila 19 osoba osumnjičenih za pripadnost mreži islamista.

U pritvoru je 17 osumnjičenih, koji im je produžen juče za još 24 sata. Hapšenja u petak izvedena su u Tuluzu na jugu Francuske, Nantu i Manu na zapadu zemlje i u pariskom regionu, a u vezi sa istragom vezanom za terorizam, za šta mogu biti zadržani u pritvoru maksimalno četiri dana, odnosno do utorka, i to bez podizanja optužnice.

Šef Centralnog direktorata obaveštajne službe Bernar Skarsini rekao je u nedelju da su osobe uhapšene u petak državljani Francuske koji su učestvovali u borbenoj obuci i bili povezani "s nasilnom verskom indoktrinacijom".

Kako je saopšteno, grupa je rasturena 20. februara i zamrznuta su sredstva 26 njenih članova, ali oni su nastavili vežbe obuke u parkovima i šumama i pokušavali su da nabave oružje.

Merah (23) je ubio sedmoro ljudi na jugozapadu Francuske, troje jevrejske dece, rabina i trojicu vojnika severnoafričkog porekla, tvrdeći da to čini u ime Al Kaide.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.