Franko Simatović Frenki se vraća u Srbiju

Izvor: B92, 31.Avg.2023, 11:44

Franko Simatović Frenki se vraća u Srbiju

Nekadašnji čelnik Državne bezbednosti Franko Simatović, pred Tribunalom u Hagu osuđen na 15 godina zatvora, pušten je na privremenu slobodu i stiže u Srbiju.

Razlog za ovu odluku suda je to što u zatvorskim uslovima ne može da prima terapiju koja mu je neophodna.

Simatović je zajedno sa bivšim rukovodiocem Državne službe bezbednosti Jovicom Stanišićem uhapšen 2003. kada je i podignuta optužnica. Nakon prvog suđenja 2013. godine obojica su oslobođeni, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali se tužilaštvo žalilo.

Presuda je ukinuta 2015. godine i postupak je vraćen na početak. Drugo suđenje je počelo 2017. pa su u junu 2021. godine proglašeni krivim za zločine u Bosanskom Šamcu i osuđeni na po 12 godina zatvora.

Na ovu presudu žalili su se Simatović i Stanišić, ali i Tužilaštvo, pa je Žalbeno veće u maju ove godine donelo konačnu presudu od 15 godina za zločine počinjene u šest gradova u Bosni i Hercegovini i jedan na Daljskoj planini u Hrvatskoj, početkom devedesetih godina.

U četiri tačke Stanišić i Simatović su se optužnicom teretili za zločine protiv čovečnosti: progoni, ubistva, deportacija i nehumana dela, a po jednoj tački za kršenja zakona ili običaja ratovanja – ubistva.

Simatović i Stanišić su tokom suđenja puštani na privremenu slobodu. Simatović je u zatvoru proveo preko osam godina, a Stanišić više od sedam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Frenki Simatović stiže u Srbiju: Pušten na privremenu slobodu

Izvor: 24sedam.rs, 31.Avg.2023

Simatović je zajedno sa bivšim rukovodiocem Državne službe bezbednosti Jovicom Stanišićem uhapšen 2003. kada je i podignuta optužnica

Nastavak na 24sedam.rs...

Franko Simatović pušten iz Haga na privremenu slobodu, vraća se u Srbiju

Izvor: Radio 021, 31.Avg.2023

Nekadašnji čelnik DB-a Franko Simatović Frenki, koji je pred Tribunalom u Hagu osuđen na 15 godina zatvora za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, pušten je na privremenu slobodu i stiže u Srbiju.

Nastavak na Radio 021...

„Miloševićev zločinac“: Kako su regionalni mediji preneli vest da je Franko Simatović pušten na slobodu?

Izvor: Danas, 01.Sep.2023, 07:34

Nekadašnji šef Službe državne bezbednosti Srbije Franko Simatović Frenki, pušten je iz zatvora na privremenu slobodu zbog zdravstvenog stanja i stiže u Srbiju.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.