Izvor: B92, 29.Feb.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Frankfurter rundsau": Albanci stvaraju gerilu na jugu Srbije

Dnevnik "Frankfurter rundsau" u utorak pise o napetostima na jugu Srbije, u granicnim opstinama prema Kosovu i izvestava o navodnom pocetku formiranja Oslobodilacke vojske Preseva, Medvedje i Bujanovca (OVPMB), javlja dopisnik Bete. U reportazi iz Dobrosina, sela u Presevskoj dolini, autor nemackog lista pise o "borcima koji na odeci nose albanski grb sa crnim orlom na crvenoj pozadini i ispod skracenicu UCPMB, odnosno 'Oslobodilacka vojska Preseva, Medvedje i Bujanovca". "Navodni komandant >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedinice cuti. Jedan od ostalih na francuskom, koji je naucio kao gastarbajter u zapadnoj Evropi, formulise program", pise nemacki list o susretu sa nekoliko "boraca" iz Dobrosina, navodeci da ulaz u selo cuvaju muskarci u borbenim uniformama, naoruzani kalasnjikovima. "Mi jos nismo prava vojska, ali od 100 000 Albanaca (koliko ih zivi u ovom podrucju na granici prema Kosovu) mozemo da mobilisemo 5.000 do 10.000 muskaraca", prenosi "Rundsau" reci, kako se navodi, "predstavnika jedinice iz Dobrosina". Taj predstavnik je za nemacke novine dodao da su "Albanci u Presevu 1992. na referendumu koji Beograd nije priznao, odlucili da se pripoje nezavisnom Kosovu". Sve je, kako "Rundsau" prenosi navode naoruzanih muskaraca iz Presevske doline, pocelo 26. januara kada se srpska policije pojavila u Dobrosinu i kada su ubijena dva zitelja tog sela. "Za naoruzane je to bio cas rodjenja OVPMB. Istovremeno je tada najveci deo od oko 1.000 stanovnika Dobrosina otisao na Kosovo. Policija se od tada vise nije vracala. Medjutim, proslog vikenda su okrsaju u susednom selu Konculju poginuli jedan borac OVPMB i jedan srpski policajac", pise "Rundsau".

List dodaje da se Albanci na jugu Srbije spremaju za novu konfrontaciju sa Beogradom i da "preti da se ponovi djavolja spirala albanskih provokacija i srpske represije". Pozivajuci se na navode "boraca iz Dobrosina", "Frankfurter rundsau" pise da su "u protekla dva meseca (u regionu Preseva, Medvedje i Bujanovca) ucestali pretresi kuca, hapsenja i sikaniranja Albanaca", te da se vec od pocetka sumraka niko od Albanaca koji tamo zive ne usudjuje da izadje na ulicu. Izvestac nemackog lista navodi i da se na drugoj strani granice prema Kosovu, u Gnjilanu "ne mogu prevideti znaci nove konfrontacije" te da se na plakatima poziva na "solidarnost sa albanskim stanovnistvom (na jugu Srbije)". List navodi da u sedistu americkih snaga Kfora, koje su nadlezne za podrucje Gnjilana,"razvoj sa one strane granice prate sa rastucom zabrinutoscu". "Dobrosincima je jasno receno da Kosovo ne mogu da koriste kao podrucje koje ce im sluziti kao mesto za povlacenje u njihovim opasnim igrama", citira "Rundsau" predstavnika americkih snaga Kfora u Gnjilanu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.