Francuzi ukidaju Romima pare za povratak kući

Izvor: Vesti-online.com, 08.Dec.2012, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuzi ukidaju Romima pare za povratak kući

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Manuel Vals saopštio je da se okončava davanje novčane pomoći Romima koji pristanu da se iz Francuske trajno vrate u svoje zemlje porekla.

I pored masovnih deportacija broj Rome se ne smanjuje u Francuskoj  

"Nevladine organizacije i asocijacije smatraju da ta praksa ima loše efekte. Promenićemo taj mehanizam koji nema (pozitivnog) učinka" rekao je Vals. On je istakao da se veliki broj deportovanih Roma vraća u Francusku, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << posebno iz Rumunije.

 

Prema podacima asocijacija, u Francuskoj je između 15 i 20 hiljada Roma, a njihov broj u toj zemlji ostaje nepromenjen uprkos deportaciji i stimulisanju povratka.

 

Ukoliko pristanu da se vrate u zemlju porekla, po 300 evra, plus 100 po svakom maloletnom detetu, dobijaju svi državljani zemalja Evropske unije, za koje se utvrdi da su u Francuskoj duže od tri meseca i u veoma lošoj ekonomskoj situaciji.

 

Tu privilegiju uživaju i oni koji u Francuskoj borave legalno i oni kojima nije izdata dozvola za boravak u toj zemlji. Tokom godine tu vrstu novčane pomoći dobilo je 10.000 ljudi, među kojima 2.000 dece.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.