Francuzi slave Bastilju, tako i HR treba Knin

Izvor: B92, 05.Avg.2015, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Francuzi slave Bastilju, tako i HR treba Knin"

Građani su neverovatnom podrškom u „praznom letnjem gradu“ na ulicama Zagreba jasno rekli da im se takvo sećanje na istoriju i te kako sviđa, piše „Jutarnji“.

„Neverovatnom se lakoćom ovih dana tvrdilo da u mirnodopsko vreme ne treba vojna parada, odnosno ’zveckanje oružjem’, da ne treba podsećati na nešto što svi znamo da se dogodilo, da se domoljublje „ne nosi“ u savremenim državama, kao i da „derneci“ u Kninu samo govore o „primitivcima koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi ponovo ratovali“, navodi se u tekstu.

"Jutarnji" podseća da ne treba zaboraviti da su baš građani ti koji su finansirali paradu.

Osim toga, u tekstu se dodaje da bi možda za početak zakonom trebalo obavezati vlast, bez obzira na ime i prezime, da parada postane tradicija i podsetnik budućim generacijama da ne zaborave „olujna vremena“.

„Kad to čine Francuzi podsećajući više od 200 godina na pad Bastilje, onda to nije primitivizam ni nepotrebno trošenje novca. Američki Dan nezavisnosti svake godine slavi se više od 200 godina... No, u Hrvatskoj građani bi trebalo da se srame svog istorijskog dana. Zato onima kojima se ne sviđa obeležavanje ’Oluje’ svakog 5. avgusta treba samo reći – niko mi neće pokvariti ovaj dan, nikakvi crnjaci i ružne stvari, ni zli komentari, ni lupeži, ni varvari... Dan važan i za sve buduće generacije“, navodi se u tekstu „Jutarnjeg“.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.