Francuz bez ruku i nogu preplivao Beringov moreuz

Izvor: Vesti-online.com, 19.Avg.2012, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuz bez ruku i nogu preplivao Beringov moreuz

Filip Kroazon, koji je izgubio noge i ruke u nesreći kada je imao 26 godina, uspeo je da prepliva Beringov prolaz. On je uz pomoć ortopedskih pomagala uspeo da prepliva ove ledene vode koje razdvajaju Aljasku i Rusiju.

Morao da nosi više odela na sebi da se ne bi smrzao u ledenoj vodi  

Filip Kroazon, kome su udovi amputirani posle nesreće sa strujom 1994. godine, uspeo je u petak da prepliva od ostrva Mali dijamant kod Aljaske do ruske pomorske granice >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u blizini ostrva Velika diomeda, odnosno oko četiri kilometra.

 

Njegova namera je bila da pliva i dalje, do obala ostrva Velika diomeda ali ruske vlasti nisu htele da mu daju dozvolu da uđe na tu teritoriju.

"Kroazon je ovu razdaljinu preplivao za sat i 15 minuta", rekao je koordinator ekspedicije Mark Gavijar.

 

Ovaj Francuz koristi ortopedska pomagala slična pedalama, uz pomoć kojih je do sada uspeo da prepliva Engleski kanal, Crveno more i druge velike vodene prolaze.

Iako je plivanje bilo kraće od planiranog, ispostavilo se da je bilo veoma teško. "Filip je rekao da je ovo bila do sada najteža stvar, teža i od Lamanaša. Potpuno je ostao bez energije", rekao je Gavijar.

 

Voda je bila veoma hladna, oko četiri stepena Celzijusa. "Obukao je više plivačkih odela umesto samo jednog", rekao je on.

 

Vode su bile nemirne i "oštre" sa talasima između 1,8 i 2,4 metra, a gusta magla otežavala je navigaciju Kroazonu i brodovima koji su ga pratili. Članovi ekspedicije koristili su GPS tehnologiju kako bi odredili kada su stigli do pomorske granice Aljaske i Rusije.

 

Kroazon, koji pokušava da javnosti pokaže kakve sve domete mogu dostići invalidi, druga je osoba koja je preplivala Beringov prolaz od Aljaske do ruske teritorije. Pre njega to je učinila američka plivačica na duge staze Lin Koks, koja je ovu razdaljinu preplivala 1987. godine.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.