Francuz Gujon brani srpski jezik

Izvor: Vesti-online.com, 09.Feb.2019, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuz Gujon brani srpski jezik

U Biblioteci grada Beograda održan je prvi u nizu Karavan kulture govora u okviru projekta Negujmo srpski jezik.

U punoj sali odeljenja umetnosti prisutnima su se obratili Slobodan Roksandić, komunikolog, Arno Gujon, humanitarac, i profesor dikcije Radovan Knežević.

Slobodan Roksandić istakao da kroz negovanje kulture govora čuvamo naš jezik.

- Podizanje svesti o ovoj temi jednako je važno kao i rad na govoru svakog pojedinca, bez obriza da li se bavi >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << javnim govorom. Profesor Vladeta Jerotić jedan je od primera dobrog javnog govora i takvi govornici treba da budu uzor mladima - rekao je Roksandić.

Dobar primer je svakako i Arno Gujon, iako srpski jezik nije njegov maternji. On je naš jezik počeo da uči sasvim sam uz pomoć knjige "Srpski bez muke", međutim, kako kaže, učenje nije bilo nimalo lako. Iako veruje da bi svoju organizaciju Solidarnost za Kosovo mogao da vodi i bez znanja jezika, smatra da tada ne bi u potpunosti razumeo sve probleme našeg naroda.

- Bilo je veoma teško, ali nisam klonuo duhom. Svakog dana sam učio pola sata, i posle nekoliko nedelja sam bio srećan jer sam mislio da sam naučio jedninu i množinu. Međutim, shvatio sam da ustvari nisam ništa naučio, jer sam znao da naručim jednu kafu i dve kafe, ali problem je nastao kada sam trebao da naručim pet kafa - iskreno govori Arno o svom učenju srpskog.

Profesor Knežević, koji je radio sa velikim imenima našeg glumišta, naglašava da je najvažnija vežba i stalno usavršavanje govora.

- Vežbom se pre svega moramo osloboditi treme, a kasnije usavršavati javni nastup. Ma koliko bilo teško i neprijatno na početku, vremenom se svi nedostaci mogu ispraviti - kaže profesor.

- Dobar govornik se postaje, pesnik se rađa – podseća Knežević i dodaje da je čitanje takođe važan deo usavršavanja govora i proširenja rečnika svakog pojedinca.

Mateja Jovanović, pobednik takmićenja u besedništvu "Ljubica Koprivica" na kraju tribine svojom besedom proveo je prisutne kroz sve dijalekte srpskog jezika na jedan zanimljiv način.

Udruženje za unapređenje i razvoj kulture javnog govora "Izražajnost" uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije organizovaće besplatne radionice i tribine širom Srbije.

U februaru su planirane tribine u Novom Sadu i Kragujevcu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.