Francuski premijer podneo ostavku

Izvor: RTS, 10.Maj.2012, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuski premijer podneo ostavku

U trenutku kada se novoizabrani šef države Fransoa Oland priprema da preuzme dužnost predsednika, francuski premijer Fransoa Fijon podneo je ostavku vlade. U Francuskoj, premijer podnosi ostavku vlade odlazećem šefu države, pre stupanja na dužnost novoizabranog predsednika.

Francuski premijer Fransoa Fijon podneo je ostavku, u trenutku kada se novoizabrani šef države Fransoa Oland priprema da za pet dana preuzme dužnost predsednika.

Kancelarija premijera navela >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je da je Fijon pismom obavestio bivšeg predsednika Nikolu Sarkozija o ostavci kabineta, dan posle poslednjeg sastanka ovog saziva vlade.

Ostavka je usledila posle jutrošnjeg objavljivanja konačnih rezultata drugog kruga predsedničkih izbora, održanih 6. maja, i zvaničnog proglašenja Olanda za predsednika, prenele su agencije.

U Francuskoj, premijer podnosi ostavku vlade odlazećem šefu države, pre stupanja na dužnost novoizabranog predsednika.

Vlada nastavlja da obavlja tehničke poslove do stupanja na dužnost novog kabineta.

Sarkozi, koji je pre pet godina imenovao Fijona za premijera, izgubio je na glasanju u nedelju od socijaliste Olanda s više od tri odsto razlike. I Sarkozi i Fijon su iz konzervativne Unije za narodni pokret.

Fijonova vlada će obavljati dužnost do 15. maja, kada Oland stupa na dužnost. Novoizabrani predsednik bi u najkraćem roku trebalo da imenuje mandatara vlade.

Fijon (58), koji je bio na čelu vlade od 17. maja 2007. godine, spada među retke premijere u Francuskoj s toliko dugim stažom - jedini koji je duže bio na tom položaju jeste Žorž Pompidu.

Odlazeći premijer bio je, po svom stilu, sušta suprotnost hiperaktivnom i agresivnom Sarkoziju.

"Sreća je što smo različiti, da smo isti bilo bi nepodnošljivo", rekao je Sarkozi jednom prilikom.

Oland, u međuvremenu, nastavlja da se priprema za stupanje na dužnost. Posle jučerašnjeg sastanka s predsednikom EU Hermanom van Rompejom, danas bi trebalo da razgovara s premijerom Luksemburga i predsednikom Evrogrupe Žan-Klodom Junkerom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.