Francuski parlament za priznanje Palestine

Izvor: RTS, 02.Dec.2014, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuski parlament za priznanje Palestine

Donji dom francuskog parlamenta glasao za priznanje države Palestine i apelovao na vladu da to učini, u nadi da će to ubrzati mirovne napore posle decenijskog sukoba.

U simboličnom glasanju u francuskom parlamentu, koje nema obavezujući karakter, 339 poslanika bilo je "za", a 151 protiv priznanja Palestine, javlja AFP, prenosi Tanjug.

U usvojenom dokumentu se poziva vlada da "prizna državu Palestinu kako bi se postiglo definitivno rešenje sukoba", preneo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je Asošijeted pres.

Francuska vlada podržava palestinsku državu, ali smatra da je isuviše rano za priznanje. Francuska ima pravo veta u Savetu bezbednosti UN i želi da se najpre obnove mirovni pregovori.

Izrael je za osnivanje palestinske države, ali samo na osnovu sporazuma.

Ta zemlja smatra da rezolucije poput ove ohrabruju Palestince da izbegnu pregovore.

Iako nezvanično, glasanje će verovatno izazvati reakciju Izraela, koji je oštro osudio nedavnu odluku Švedske da prizna Palestinu i povukao ambasadora iz ove skandinavske zemlje.

Velika Britanija i Španija su pre Francuske usvojile slične neobavezujće rezolucije o priznanju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.