Francuski parlament usvojio zakon o čulnom nasledju

Izvor: Beta, 22.Jan.2021, 08:48

Francuski parlament usvojio zakon o čulnom nasledju

Francuski parlament usvojio je predlog zakona o "čulnom nasledju" seoske sredine prema kojem će neki zvuci i mirisi, koji za neke predstavljaju smetnju, sada biti zakonski zaštićeni.Zvuci kao što su kukurikanje petla, oglašavanje crkvenih zvona, cvrčka, kreketanje žaba, ali i miris konjske balege, sada ulaze u zajedničko nasledje francuske nacije.Državni sekretar za ruralnu sredinu Žoel Žiru (Joel Giraud) ocenio je kao dobar zakon koji "brani ruralnu sredinu" i dodao da "život na selu podrazumeva i prihvatanje neke smetnje".Predstavnik Senata Pjer-Antoan Levi (Pierre-Antoine) smatra da zakon predstavlja "jak simbol" dodajući da bi moglo da bude korisno sredstvo za lokalne zvaničnike kako bi razuverili nezadovoljne susede da žale.Premda ne postoje zvanični podaci o prijavljenim smetnjama suseda u seoskim sredinama, Levi je rekao da su neki lokalni zvaničnici ipak zabrinuti.Nekoliko slučajeva žalbi privuklo je medijsku pažnju. Najpoznatiji je slučaj petla Morisa (Maurice) čiji su susedi u mestu Rošfor na jugoistoku Francuske u julu 2019. podneli tužbu protiv njegovog vlasnika jer je petao kukurikao suviše glasno i rano.Sud je tada presudio u korist Morisa kojem je dozvoljeno da nastavi da kukuriče, a ispred suda podršku petlu su izrazili drugi vlasnici koji su doveli svoje životinje.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Francuski parlament usvojio zakon o čulnom nasleđu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Jan.2021

Francuski parlament usvojio je predlog zakona o "čulnom nasleđu" seoske sredine prema kojem će neki zvuci i mirisi, koji za neke predstavljaju smetnju, sada biti zakonski zaštićeni. Zvuci kao što su kukurikanje petla, oglašavanje crkvenih zvona, cvrčka, kreketanje žaba, ali i miris konjske...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.