Francuski oficir: Odmazda VRS nad civilima u Sarajevu

Izvor: Vesti-online.com, 19.Jan.2011, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuski oficir: Odmazda VRS nad civilima u Sarajevu

Francuski oficir Unprofora svedočio je u sredu na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom da je stanovništvo Sarajeva tokom 1993. i 1994. godine bilo na meti artiljerije i snajpera Vojske Republike Srpske, u cilju stvaranja "klime terora i nesigurnosti".

Zaštićeni svedok KDZZ-450, iz čijeg iskaza proizlazi da je u to vreme bio na komandnoj dužnosti u Sarajevu, izjavio je da su napadi na Sarajevo bili "taktičko sredstvo kojim su bosanski Srbi nastojali da zaustave >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ofanzive Armije BiH" ne samo u gradu, nego i širom BiH.

"Najviše granatiranja i snajpera po gradu bilo je pošto bi Armija BiH započela neku ofanzivu... Dakle, to je bila odmazda koju su naređivali visoki oficiri VRS... Verovatno bi general Ratko Mladić rekao: E, sad ću pokazati vlastima u Sarajevu zbog ofanzive u drugom delu BiH", ocenio je svedok.

Strateški cilj koji je vojni i politički vrh RS želeo da postigne atacima na Sarajevo, po francuskom oficiru, bio je "primoravanje predstavnika Muslimana da prihvate podelu BiH i Sarajeva".

Na proteste Unprofora zbog napada, oficiri VRS negirali su svoju odgovornost, a isto je činila i druga strana, kazao je KDZZ-450, koji se sastajao sa komandantima srpskih i muslimanskih snaga i prisustvovao je mirovnim pregovorima.

Svedok je naglasio da je od oktobra 1993. do februara 1994. situacija u Sarajevu bila "vrlo teška" zbog "brojnih artiljerijskih i snajperskih napada na civile" i teškoća u doturanju humanitarne pomoći u grad.

Od početka februara 1994. nastupio je "period relativne stabilnosti", posle sporazuma o prekidu vatre i zoni isključenja teškog oruđa oko grada, postignutog nakon prve eksplozije na pijaci Markale u kojoj su stradale desetine građana.

"Tada nije bilo granatiranja, delovalo je nešto snajpera, ali ne žestoko", opisao je svedok.

Do pojačavanja napada i neizvesnosti ponovo je došlo u julu 1994. godine, pošto je propao mirovni plan Kontakt-grupe.

Snajperiste koji su delovali u Sarajevu, svedok je nazvao "profesionalnim", navodeći kao primer da je u julu 1994. jedan francuski vojnik pogođen u glavu kada je provirio kroz mali prozor, hicem sa više od 200 metara.

KDZZ-450 je o pregovorima u kojima je učestvovao govorio na delu zasedanja zatvorenom za javnost.

U nastavku suđenja, svedoka unakrsno ispituje optuženi Karadžić, koji se brani sam.

Bivši predsednik RS optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada; genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; progon nesrba širom BiH i uzimanje vojnika Unprofora za taoce 1992-95.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.