Francuski mediji: Zalihe oružja u Srbiji nakupile se tokom rata

Izvor: Beta, 06.Maj.2023, 09:28

Francuski mediji: Zalihe oružja u Srbiji nakupile se tokom rata

Francuski mediji koji prenose vesti iz Srbije o ubistvima u Beogradu i kod Mladenovca imaju zajedničku ocenu da su se zalihe oružja u Srbiji nakupile tokom rata.Radio Frans enfo (France Info) preneo je da je 90-ih godina zbog ratova koji su doveli do raspada Jugoslavije, zatim sukoba u različitim delovima regiona, Balkanom cirkulisao veliki broj vatrenog oružja."Završetak sukoba doveo je do pada potražnje, ali nije doveo do smanjenja broja oružja u opticaju", naveo je Frans enfo i dodaje da je održavanje lokalne industrije oružja nastavljeno.Bilo da je u Srbiji, Hrvatskoj ili Crnoj Gori, i dalje se proizvodi malokalibarsko i lako naoružanje, dodaje francuski radio navodeći da je "prisvajanje i pronevera zaliha oružja povezana i sa niskim platama radnika u regionu i oskudnim platama vojnika".Frans enfo je podsetio da jedna od jurišnih pušaka korišćenih u terorističkim napadima na Pariz 13. novembra 2015. godine proizvela fabrika oružja bivše Jugoslavije. U januaru iste godine, ubice koje su upale u redakciju pariskog satiričnog lista Šarli Ebdo (Charlie Hebdo) koristile su takođe oružje proizvedeno u balkanskim zemljama.List Progre (Le Progres) ocenio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle dva masovna ubistva najavio veliki plan za razoružavanje zemlje."Taj projekat će teško biti sproveden jer je ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Francuski mediji: Zalihe oružja u Srbiji nakupile se tokom rata

Izvor: Danas, 06.Maj.2023

Francuski mediji koji prenose vesti iz Srbije o ubistvima u Beogradu i kod Mladenovca imaju zajedničku ocenu da su se zalihe oružja u Srbiji nakupile tokom rata.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.