Francuski ambasador uručio četiri ordena Akademske palme

Izvor: Politika, 28.Okt.2011, 21:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuski ambasador uručio četiri ordena Akademske palme

Ambasador Francuske u Srbiji Fransoa - Gzavije Denio dodelio je četiri Ordena reda Akademske palme u rangu viteza istaknutim srpskim kulturnim poslenicima, koji svojim radom doprinose jačanju naučnih, obrazovnih i kulturnih veza dve zemlje.

Dobitnici priznanja ove godine su profesor francuskog jezika u Užičkoj gimnaziji Borka Vesović, naučni savetnik Arheološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti Vujadin Ivanišević, profesor beogradskog Pravnog fakulteta i sudija Ustavnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << suda Srbije Goran Ilić i lektor za srpski jezik na Univerzitetu u Strazburu Srđan Adamović.

„Oni zbog kojih smo se danas okupili predstavljaju pravo otelotvorenje vrednosti koje visoko cenimo, a to su jaka vera u svrsishodnost prenošenja znanja i otvorenost prema svetu”, poručio je ambasador Denio na svečanosti uručenja ordena u rezidenciji francuskog ambasadora u Beogradu.

Denio je ukazao da profesionalni put nagrađenih srpskih kulturnih poslenika „svedoči o otvorenosti prema svetu i drugima i da on treba da bude nadahnuće mladima iz Srbije i Francuske”.

„Danas, kada je Srbija i zvanično, sa podrškom Francuske, predala kandidaturu za ulazak u Evropsku uniju, želeo bih da vam još jednom izrazim svoju ličnu podršku daljem razvoju intelektualne, naučne, umetničke i kulturne razmene, naročito kada se radi o mladima”, rekao je francuski ambasador.

Borka Vesović je profesor francuskog jezika u Užičkoj gimnaziji i tokom osamnaestogodišnje karijere je obrazovala generacije izvrsnih poznavalaca francuskog jezika.

Istaknuti arheolog i numizmatičar, dr Vujadin Ivanišević, rukovodilac je francusko - srpskog arheološkog projekta Caričin grad i renomirani stručnjak za vizantijsku arheologiju.

Sudija Ustavnog suda Srbije i vanredni profesor na Pravnom fakultetu, dr Goran Ilić, 2003/04. godine je bio stipendista programa „Braudel - Ville de Paris” i jedan je od najvećih specijalista u oblasti uporednog krivičnog prava u Srbiji.

Lektor za srpski jezik na Univerzitetu u Strazburu Srđan Adamović je predsednik i osnivač alijanse „Srbija - Francuska” u Kladovu i zaslužan je za značajan nivo saradnje opštine Kladovo i francuskog departmana Vandeja.

Dodeli ordena prisustvovala je i ministarka pravde Snežana Malović, kao i veliki broj profesora i ličnosti iz kulturnog i javnog života.

Orden reda Akademske palme ustanovio je Napoleon I 1808. godine i njime se odlikuju akademski radnici, osobe koje su postigle zapažene rezultate na poljima obrazovanja i istraživačkog naučnog rada, prvenstveno u univerzitetskim okvirima, ali i osobe koje svojim obrazovnim radom značajno doprinose opštem kulturnom nasleđu.

Lenta je od ljubičastog moarea, a odlikovanje simbolično predstavlja venac od maslinovih grančica.

Tanjug

objavljeno: 29.10.2011.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Francuski ambasador odlikovao četvoro istaknutih ličnosti Srbije

Izvor: Blic, 29.Okt.2011, 01:25

Ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denio odlikovao je večeras, u ime ministra prosvete, Ordenom Akademske Palme u rangu viteza četvoro zaslužnih ličnosti Srbije, koje su, svaka u svoj oblasti, posebno doprinele širenju znanja i jačanju veza između Francuske i Srbije...Na svečanosti...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.