Francuska zbunjena nestankom šefa Interpola

Izvor: B92, 05.Okt.2018, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska zbunjena nestankom šefa Interpola

Francuska je zbunjena zbog nestanka šefa Interpola Menga Honveija.

Zabrinuta je zbog pretnji koje je primila njegova supruga, saopštilo je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

"Razmena (informacija) s kineskim vlastima se nastavlja. Francuska je zbunjena zbog situacije oko direktora Interpola i pretnji upućenih njegovoj supruzi", navodi se u saopštenju francuskog ministarstva.

Nestanak Menga je prijavljen pošto je otputovao u rodnu Kinu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Njegova porodica se, prema navodima ministarstva, s njim nije čula od 25. septembra, što je četiri dana ranije od datuma koji su ranije objavili neimenovani policijski izvori, prenosi Rojters.

Mengova supruga, koja je kontaktirala policiju u Lionu, gde je i sedište Interpola, rekla je da joj je prećeno putem telefona i na društvenim mrežama.

Prethodno je hongkonški list "Saut Čajna Morning Post", pozivajući se na neimenovane izvore, objavio je Meng pod istragom u Kini i da je odveden na ispitivanje odmah po dolasku u zemlju.

Meng (64) je, kako se navodi, u Kinu doputovao prošle nedelje.

Na sajtu kineskog Ministarstva za javnu bezbednost Meng je naveden kao zamenik ministra, ali je funkciju izgubio na komitetu Komunističke partije u aprilu, navodi list.

Za direktora Interpola imenovan je 2016. godine.

Interpol je saopštio da je upoznat sa izveštajima u vezi s Mengovim "navodnim nestankom".

"Ovo je pitanje za relevantne vlasti u Francuskoj i Kini", navela je agencija u saopštenju.

Ranije danas, francuska policija pokrenula je istragu pošto je Mengova supruga njegov nestanak.

Supruga direktora Interpola, koja živi u Lionu, gde je i sedište te međunarodne policijske organizacije, pozvala je policiju jer se nije čula sa suprugom od kada je otputovao u Kinu krajem septembra.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

MISTERIOZNI NESTANAK ŠEFA INTERPOLA Njegovoj supruzi stigle PRETNJE, Kinezi tvrde da je on na ispitivanju

Izvor: Blic, 06.Okt.2018, 09:39

Interpol je i zvanično zatražio od Kine informacije o predsedniku te organizacije Mengu Honveiju, koji je nestao pošto je došao u posetu svojoj domovini Kini.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.