Francuska, sukob demonstranata i policije

Izvor: RTS, 02.Nov.2014, 00:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska, sukob demonstranata i policije

Na demonstracijama povodom smrti jednog učesnika protesta zbog izgradnje brane na zapadu Francuske, grupe mladih sukobile su se sa policijom.

Francuska policija sukobila se s mladim demonstrantima u dva grada posle protesta na kojima je odata počast demonstrantu koji je poginuo tokom sličnih dešavanja prošle nedelje zbog projekta izgradnje brane, prenosi Beta.

Policija je u Nantu bacila suzvac na maskirane demonstrante koji su palili vatre i uličnim znacima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gađali polciju.

Slični neredi su izbili u Tuluzu gde su vlasti saopštile da su neki od učesnika, do tada mirnog protesta, uništili prozor banke i javnu imovinu.

Agencija Asošiejtid pres ocenjuje da demonstracije svedoče o porastu tenzija između nezadovoljne omladine i policije koje su izbile posle uglavnom mirnih protesta ekoloških aktivista.

Grupe za zaštitu životne sredine protestovale su zbog projekta aerodroma u Nantu i zbog brane Siven na jugozapadu Francuske.

Današnji protesti su organizovani da bi se odala počast 21-godišnjem Remiju Fresu koji je stradao prošle nedelje u sukobima policije i demonstranata u gradu Lil-sur-Tarn, nedaleko od mesta gde bi brana trebalo da buder izgrađena.

Protesti organizovani isprava zbog ekoloških pitanja prerasli su u proteste zbog policijske brutalnosti.

Više stotina policajaca je angažovno u Nantu i Tuluzu zbog protesta. Lokalne vlasti u Nantu su saopštile da su najmanje dva demonstanta povređena, kao i dva policajca, dok je najmanje 16 ljudi privedeno.

U Tuluzu je jedan policajac lakše povređen, dok je pritvoreno osam demonstranata, navode lokalne vlasti.

Vlasti su osudile nasilje i pozvale na smirivanje situacije.

Francuski predsednik Fransoa Oland naložio je istragu Fresove smrti, a autopsija je pokazala da je veliku ranu na njegovim leđima izazvala neka vrsta eksplozije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.