Francuska ispituje smrt 3 bebe

Izvor: B92, 06.Jan.2014, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska ispituje smrt 3 bebe

Pariz -- U Francuskoj je u toku istraga zbog smrti tri odojčeta na odeljenju za neonatalnu negu u bolnici u južnom gradu Šamberiju.

Bebe su bile inficirane zaraženim kesama za infuziju.

Tri bebe, od kojih su dve bile prevremeno rođene, preminule su 6, 7. i 12. decembra pošto im se drastično pogoršalo zdravstveno stanje usled "septičnog šoka", teškog poremećaja cirkulacije krvi zbog infekcije, dok su kod četvrte bebe pravovremeno prepoznati simptomi i spasena je, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prenosi francuska štampa.

Direktor bolnice Gi-Pjer Marten izjavio je da je odeljenje za neonatalnu negu bilo zatvoreno nedelju dana radi dezinfekcije i da se pokazalo da nije bilo nikakve "interne zaraze". Marten je rekao da je ustanovljeno da su bebe zaražene kesom za infuziju i da je analizom identifikovana opasna bakterija, ne precizirajući o kojoj je bakteriji reč.

Roditelji preminule odojčadi tužili su bolnicu zbog ubistva iz nehata kako se "to više nikada ne bi desilo". Otac jedne bebe rekao je da su od 137 kesa za infuziju iz spornog paketa uništene ili upotrebljene 102 i da je analiza pokazala da je preostalih šest kesa bilo zaraženo, ali tužilaštvo tvrdi da broj inficiranih kesa još nije utvrđen, kao i da nije poznato na koji su način, kada i gde zaražene.

Analiza zaraženih kesa je još u toku na Institutu Paster, a francuska ministarka zdravlja Marizol Turen, koja je juče posetila bolnicu u Šamberiju i sastala se s roditeljima preminule dece, rekla je da se rezultati očekuju za nekoliko dana pošto su testovi veoma složeni i dugo traju.

Turen nije navela ime laboratorije u kojoj su proizvedene zaražene kese za infuziju, kazavši da ne želi da prejudicira ničiju odgovornost dok istraga ne utvrdi na koji su način kese inficirane. Ona je napomenula da otkad su kese povučene iz upotrebe 17. decembra nije registrovan nijedan novi sumnjivi slučaj bolesti. Posle razgovora s roditeljima preminule odojčadi, Turen je izjavila: "Dugujemo uspomeni na tu decu da ovaj slučaj bude rasvetljen."

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Francuska ispituje smrt 3 bebe

Izvor: Akter, 06.Jan.2014

U Francuskoj je u toku istraga zbog smrti tri odojčeta na odeljenju za neonatalnu negu u bolnici u južnom gradu Šamberiju

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.