Francuska: Navaljni otrovan Novičokom; Rusija ponovo traži pravnu pomoć od Nemačke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Sep.2020, 16:20

Francuska: Navaljni otrovan Novičokom; Rusija ponovo traži pravnu pomoć od Nemačke

Nezavisna francuska analiza došla je do zaključka da je kritičar Kremlja Aleksej Navaljni otrovan nervnim agensom sovjetskog tipa" Novičok" prilikom pokušaja atentata, saopštilo je danas francusko predsedništvo.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je izrazio duboku zabrinutost zbog zločinačkog dela počinjenog protiv Alekseja Navaljanog i imperativ je da se sve razjasni, bez odlaganja, o okolnostima i odgovornosti za ovaj pokušaj atentata, navela je Makronova kancelarija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u saopštenju izdatom posle telefonskog razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, preneo je Rojters.

Nemačka je ranije saopštila da su laboratorije u Švedskoj i Francuskoj nezavisno potkrepile nemačke rezultate dobijene početkom meseca.

Makron je izrazio svoju punu solidarnost sa Nemačkom o koracima koje treba preduzeti i posledicama koje treba izvući iz situacije, saopštilo je predsedništvo.

Potrebno je pojašnjenje Rusije u kontekstu verodostojne i transparentne istrage, saopštilo je francusko predsedništvo.

Lavrov: Ruski partneri sa prešli sve granice zdravog razuma

U slučaju Alekseja Navaljnog, ruski zapadni partneri su prešli sve granice zdravog razuma, rekao je u intervjuu kanalu RTV 1 ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Što se tiče ove situacije, onako kako je ja vidim, naši zapadni partneri su prešli sve granice pristojnosti i zdravog razuma", rekao je Lavrov o "slučaju Navaljni", preneo je TAS S.

Zdravstveno stanje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog nastavlja da napreduje, on je potpuno skinut sa respiratora i može na kratko da ustane iz kreveta, saopštila je berlinska klinika Šarite, gde se Navaljni leči.

Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu i avion u kojem se nalazio sleteo je u Omsk.

On je prevezen u bolnicu, gde je pao u komu.

Lekari u Omsku saopštili su da kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja.

Navaljni je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku Šarite u Berlinu, na zahtev njegove supruge.

Nemačka vlada saopštila je ranije danas da su dve specijalizovane laboratorije u Francuskoj i Švedskoj potvrdile da je Navaljni otrovan nervnim agensom novičokom.

Rusija ponovo traži pravnu pomoć od Nemačke

Iz kancelarije ruskog generalnog tužioca Nemačkoj je poslat novi zahtev za pravnu pomoć u vezi sa incidentom sa opozicionim liderom Aleksejem Navaljnijem, saopštio je portparol Andrej Ivanov.

Ivanov je rekao da je kancelarija ruskog generalnog tužioca nadležnim pravosudnim telima u Nemačkoj poslala još jedan zahtev za pravnu pomoć u vezi sa rezultatima istrage ruskog ministarstva unutrašnjih poslova o hospitalizaciji Alekseja Navaljnijeg, prenosi TAS.

Portparol kancelarije ruskog generalnog tužioca je objasnio da je, prema navodima revelantnih nemačkih agencija, bolnica u Berlinu sprovela toksikološke analize, čiji su rezultati važni za istragu događaja koji su doveli do Navaljnijeve hospitalizacije. U vezi sa tim, u novom zahtevu za pravnu pomoć, ruske vlasti traže dodatna objašnjenja od strane lekara, informacije i kopije dokumenata koji su povezani sa Navajnijevim lečenjem, rekao je Ivanov.

On je rekao da kancelarija ruskog generalnog tužioca nastavlja saradnju sa nemačkim partnerima i da se nada da će zahtev za pravnu pomoć biti ispunjen u potpunosti u skorije vreme. Ivanov je takođe istakao da Nemačka nije odgovorila na prvi zahtev koji je Rusija poslala 27. avgusta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.