Izvor: B92, 10.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska: Izručite Mladića

Pariz, Cetinje -- Francuska pozvala Srbiju da preduzme "konkretne i efikasne" mere kako bi dokazala da sarađuje s Haškim tribunalom.

Francuska smatra da bi Srbija to pokazala tako što će "što pre" uhapsiti i tom sudu izručiti Ratka Mladića. Bivši komandant bosanskih Srba Ratko "Mladić morao bi da bude prebačen u Hag u najkraćem roku", napisali su u autorskom tekstu koji danas objavljuje pariski Mond francuski šef diplomatije Filip Dust-Blazi i ministarka za evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poslove Katrin Kolona.

"Otkako su u maju 2006. suspendovani pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruženju sa Srbijom, stav Francuske i Evrope je da treba usloviti nastavak pregovora jasnim angažovanjem Vlade Srbije na punoj saradnji s Haškim tribunalom, uz konkretne i efikasne mere u tom smislu", istakli su francuski zvaničnici.

Dvoje ministara time su odgovorili na otvoreno pismo grupe intelektualaca, objavljeno u Mondu 6. aprila, koji pozivaju Francusku da zadrži čvrst stav o neophodnosti saradnje Srbije s Haškim tribunalom.

Mladić nije u BiH ni u Crnoj Gori

Predsedavajući predsedništva BiH Nebojša Radmanović i predsednik Crne Gore Filip Vujanović izjavili su da se nijedan odbegli haški optuženik ne krije na teritoriji njihovih zemalja. To se, po njihovim rečima, odnosi i na Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Radmanović i Vujanović su, posle razgovora na Cetinju, naglasili da su odlučni da u potpunosti sarađuju s Haškim tribunalom. Radmanović je naglasio da su svi političari u BiH jedinstveni po pitanju pune saradnje sa Hagom i privođenja pravdi svih optuženih za ratne zločine.

S druge strane, Vujanović je naglasio da Crna Gora nikada nije bila utočište haških optuženika, a sve drugo su spekulacije.

Prema njegovim rečima Haški tribunal je iskazao pozitivnu ocenu o saradnji Crne Gore sa tim međunarodnim sudom.

"Nikada, mimo okrilja spekulacija, nije bilo niti jednim dokazom potkrijepljeno da se na našoj teritoriji nalazi bilo koji haški optuženik", istakao je Vujanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.