Francuska: 67 devojčica poslato kući; 300 prekršilo zabranu; Abaja je zabranjena

Izvor: B92, 05.Sep.2023, 14:03

Francuska: 67 devojčica poslato kući; 300 prekršilo zabranu; Abaja je zabranjena

Francuske škole vratile kućama 67 devojčica koje su se oglušile o uredbu države da je zabranjeno nošenje abaje, muslimanske odeće, u školama.

Francuska je tu zabranu uvela pre oko mesec dana.

Abaja je inače, gornji deo odeće od ramena do stopala koji nose muslimanke.

Prkoseći zabrani, skoro 300 devojčica se u ponedeljak ujutru pojavilo u školi noseći abaju, rekao je francuski ministar prosvete Gabrijel Atal za BFM.

Većina je pristala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da skine haljinu, ali njih 67 je odbilo i poslate su kući, rekao je on.

Vlada je prošlog meseca objavila da zabranjuje abaju u školama, rekavši da je to protivno pravilima o sekularizmu u obrazovanju po kojima su muslimanske marame već zabranjene na osnovu toga što predstavljaju iskazivanje verske pripadnosti.

Ovaj potez je obradovao političku desnicu, ali je tvrda levica tvrdila da predstavlja uvredu građanskim slobodama.

Atal je rekao da su devojčice koje su odbile ulazak dobile pismo upućeno njihovim porodicama u kojem se kaže da "sekularizam nije ograničenje, to je sloboda".

Ako bi se ponovo pojavili u školi u haljini, došlo bi do "novog dijaloga", rekao je ministar.

Kasno u ponedeljak, predsednik Emanuel Makron branio je kontroverznu meru, rekavši da u Francuskoj postoji "manjina" koja "otima religiju i osporava republiku i sekularizam", što je dovelo do "najgorih posledica" kao što je ubistvo učitelja Samjuela pre tri godine Pati što je pokazala Mohamedove karikature tokom časa građanskog vaspitanja.

"Ne možemo da se ponašamo kao da se teroristički napad, ubistvo Semjuela Petija, nije dogodio", rekao je on u intervjuu za Iou Tube kanal HugoDecripte.

Udruženje koje predstavlja muslimane podnelo je zahtev Državnom savetu, najvišem francuskom sudu za žalbe protiv državnih organa, za zabranu zabrane abaje i kamisa, njegove ekvivalentne haljine za muškarce.

Zahtev Akcije za prava muslimana (ADM) biće razmotren kasnije u utorak.

Zakon uveden u martu 2004. zabranio je "nošenje znakova ili odeće kojima učenici pokazuju versku pripadnost" u školama.

Ovo uključuje velike hrišćanske krstove, jevrejske kipe i islamske marame.

Za razliku od marama, abaje su zauzimale sivu zonu, i do sada se nisu suočile sa potpunom zabranom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Francuska i religija: Stotine učenica vraćeno iz škole zbog muslimanske odeće

Izvor: Danas, 05.Sep.2023

AFP Skoro 300 učenica, koje su došle u školu noseći dugu muslimansku odeću – abaju, vraćene su kući, saopštio je ministar obrazovanja Francuske, gde je ova odeća prošle nedelje zabranjena u obrazovnim ustanovama. Većina je pristala da se presvuče u drugu odeću. Prema zvaničnim podacima,...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.