Francuska: 200 godina od bitke kod reke Berezine

Izvor: Blic, 25.Nov.2012, 00:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska: 200 godina od bitke kod reke Berezine

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se danas da rekonstruiše na obali reke Berezine u Belorusiji istoimenu bitku 1812. godine između ruske armije i snaga Napoleona I, i to u prisustvu Napoleonovog potomka Šarla Bonaparte.

- Berezina je kod nas kao mit. To je kraj jedne avanture - rekao je Bonaparta i dodao da je je impresioniran rekonstrukcijom bitke.

Nekoliko hiljada učesnika je došlo iz Belorusije, Rusije, Poljske, Francuske, Belgije i Švajcarske.

Pored >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rekonstrukcije bitke, koja se vodila od 26. do 29. novembra 1812, predstavnici Belorusije, Rusije i Francuske su položili vence na spomenik vojnicima u Studenki, oko 100 kilometara od Minska.

Francuski imperator Napoleon I je krenuo u junu 1912. godine na carsku Rusiju. U septembru je ušao u Moskvu, ali car Aleksandar I nije tad kapitulirao.

U oktobru Napoleon je bio primoran da se povuče iz Moskve. Napoleonova vojska je poražena kod Berezine, ali je ipak uspela da pređe Berezinu i da nastavi povlačenje.

U francuskom jeziku "jedna Berezina" jeste sinonim za neuspeh.

Povezane vesti: Sahranjeno 110 Napoleonovih vojnika Berlin obeležava 100 godina od otkrića Nefertitine biste Oland i prva dama na vojnom defileu u Parizu Francuska i Nemačka proslavile 50 godina mira Tunišani na godišnjicu nezavisnosti od Francuske hoće građansku državu

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.