Frančesko Petrarka − veliki pesnik u duši

Izvor: Studnel.com, 20.Jul.2015, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Frančesko Petrarka − veliki pesnik u duši

Ovaj slavni pesnik rođen je u Arecu u Toskani. Kao neumorivi pustolov, svoje detinjstvo proveo je na tlu Inčiza, Avinjona i Pize. S obzirom na to da Frančesko dolazi iz ugledne porodice notara, njihov san je bio da Petrarka prati stope svojih roditelja. Petrarka je studirao prava u Monpeljeu i Bolonji, međutim, studije u Bolonji bile su kratkog daha, te je nastavio svoj život u Avinjonu, gde je radio kao dvorski savetnik. Ubrzo nakon smrti oca, on je pronašao inspiraciju u Ciceronu, Vergiliju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << Avgustinu, Seneki i Platonu.
Osim kao izuzetan književnik, Frančesko se pokazao kao prefinjeni besednik velikog duha. S pravom je smatran jednim od prvih renesansnih književnika. Pored njega su se isticali i izvrsni umetnici kao što su Dante i Bokačo koji su zajedno sa Petrarkom činili trio uspešnosti, dostignuća i nade u italijanskoj renesansnoj umetnosti. Za njega kao velikog humanistu bilo je bitno da ne treba podražavati stil samo jednog pisca, već više njih, kao i poštovati njihov rad.

Foto: www.bastabalkana.com
Talentovani Petrarka je živeo jedno vreme na papskom dvoru, gde je imao prilike da upozna svoju nesuđenu platonsku ljubav − Lauru de Sandes. Susret sa njom mu je promenio život. Ta već obećana žena u njemu je probudila jaku inspiraciju koju je pretočio u svoju najpoznatiju zbirku pesama Kanconijer. Ova zbirka pesama sačinjena je od 366 pesama koje nemaju naslov, već su numerisane, od čega su 317 soneti, 29 kancone, devet šestine, sedam balade i četiri madrigala. Petrarka se u njima divio Laurinoj lepoti. Zbirka se sastoji iz dva dela – Laurin život pre smrti i posle njene iznenadne smrti 1348. godine. Kao što je bio nesuđen njoj, bio je i nesuđen reformator italijanskog jezika – preduhitrio ga je čuveni Dante.
Kanconijer nije jedino Frančeskovo delo. Znatno razrađenije i jasnije delo bilo je Trijumf koje je napisao narodnim jezikom. Iako je bio kanonik 1330. godine, što je podrazumevalo obavezan celibat, to ga nije sprečilo da se ostvari kao otac dvoje dece. Svoju strast ka diplomatiji nije krio, pa se ostvario kao izaslanik pape. Veoma važan datum u njegovom životu bio je 8. april 1341. godine kada je bio krunisan lovorovim vencem (poeta leuratis) na Kapitolu u Rimu. Glavni razlog za takvu nagradu bila je poema Afrika. Značajan je još i zbog dela Drugi punski rat, Pastirski spev, Pisma u stihu. Frančeskov životni put se završio 19. jula 1374. godine u selu Arkva, ali njegova poznata dela nikada se neće zaboraviti, kao ni njegovo ime.
Izvori: opusteno.rs, wannabemagazine.com, people.ru.

francesko petrarkapesnikkanconijerna danasnji dan

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.