Izvor: Blic, 20.Nov.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Frak gospodina Roša

Frak gospodina Roša

Iz Prvog svetskog rata Đorđe Roš (1896-1977) je izašao kao kapetan i invalid. Ambiciozan, sposoban, znalac jezika, blizak dvoru, obogatio se i ubrzo postao norveški generalni konzul u Jugoslaviji (1924-1944) - priča Bojana Popović, autor studijske izložbe 'Moda u Beogradu 1918-1941”, u kojoj skoro svaki eksponat prati priča. Prevelike za legende, a neprimerene katalogu, priče beležimo za čitaoce 'Blica” koji možda neće videti izložbu otvorenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Muzeju primenjene umetnosti do kraja januara 2001.

U delu muške mode između dva rata, na legendama svih najvrednijih eksponata stoji isto ime vlasnika - Đorđe Roš. Frakovi i smokinzi šiveni kod 'O’Rosena” u Parizu, gde su se odevale sve krunisane glave Evrope; svilene košulje s izvezenim minijaturnim ljubičastim monogramima; krute kragne i prednjice; safari odelo i čizme za jahanje broj 43, napravljene u najskupljoj londonskoj firmi onog vremena, 'R.R. Bunting”. Sve sa diskretnim etiketama, na kojima, uz ime firme, često stoji i ime naručioca, i obavezno 'Belgrad”.

- Posle rata, Roš je bio proglašen za neprijatelja države, zabranjen mu je bio povratak u zemlju, a rekla bih na osnovu podataka do kojih sam došla, da je i dalje bio uspešan i bogat - nastavlja Bojana Popović. - Umro je u Hilandaru, gde je telo čuvano punih 14 dana. Porodica je pokušavala da ispuni njegovu poslednju volju, pokop u porodičnu grobnicu na rakovičkom groblju. Nisu uspeli. Kao veliki darodavac i dobrotvor, sahranjen je na hilandarskom groblju 'Blagoveštenje”.

A stvari - odeća zbog koje je muški deo ove predratne muzejske modne priče raskošan koliko i ženski -stvari su se pojavile 'iz vedra neba”, usred Bojaninih višegodišnjih priprema izložbe. Pozvali su je, kaže, u depo Vojnog muzeja koji su stručnjaci raščišćavali, da preuzme, ako vredi, 'neku staru mušku garderobu”.

R.M. Jesenji stil

Ako na ulici vidite muškarca koji na sebi ima pamučne SMB pantalone, sivu poliester jaknu i braon džemper s visoko podignutom kragnom na kopčanje, budite sigurni da je zavirio u novembarski 'Elle” i 'pokupio” sugestije francuskih kreatora namenjene muškarcima koji prate modu. Za veče 'Elle” predlaže laneni satinirani mantil-sako na dva dugmeta, belu košulju i crne pantalone. Za poslovni ručak teget sako, pamučnu kariranu košulju i svilenu kravatu. Ili, pošto su opet u modi, košulju od mešavine pamuka i najlona (oko 25 odsto), sasvim pripijenu uz telo.

Za šetnju, slobodno vreme i neobavezne izlaske čuveni časopis predlaže prugaste džempere, od mešavine lana ili vune, u mirnim sivim, žutim, braon i tamnoplavim tonovima. Opet su u modi i odela od somota, a šalovi su neizbežan detalj. Kad na sve to dodate cipele od braon meke kože i najnoviji 'seiko” hromirani sat, možete mirno da preskočite decembarski 'Elle”. Imate sve po meri jesenjeg trenda. A.D.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.