Formiranje pokrajinske vlasti čeka rezultate drugog kruga

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Maj.2012, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Formiranje pokrajinske vlasti čeka rezultate drugog kruga

NOVI SAD -

Konstituisanje pokrajinske vlasti sačekaće rezultate izbora za poslanike Skupštine Vojvodine po većinskom modelu u nedelju, 20. maja, ali i drugi krug izbora za predsednika Srbije, nakon čega će se krenuti u razgovore o koalicijama na lokalnom nivou i Pokrajini.

Dobar izborni rezultat stavlja Demokratsku stranku u poziciju glavnog pregovarača u razgovorima o formiranju nove vladajuće koalicije i u Novom Sadu i u Vojvodini.

Potpredsednik DS Bojan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Pajtić rekao je da ta stranka u drugi krug izbora za poslanike u Skupštinu Vojvodine po većinskom modelu ulazi s gotovo duplo većim brojem kandidata nego njihovi politički oponenti.

"Veoma smo blizu ostvarenja našeg cilja da sami realizujemo većinu u Skupštini Vojvodine", rekao je Pajtić za novosadski "Dnevnik".

Iako iz LSV poručuju da će u novoj pokrajinskoj vlasti biti promenjeni odnosi snaga, Pajtić smatra da do toga neće doći jer će DS ponovo imati četiri ili pet puta više poslanika nego drugoplasirana stranka u koaliciji.

"Neizvesno je samo da li će drugoplasirana stranka biti SPS, SVM ili LSV. I prošli put smo, iako smo imali apsolutnu većinu u Skupštini Vojvodine, u koaliciji obuhvatili širok korpus stranaka da bismo za procese reformi i evropskih integracija obezbedili što širu podršku društva" , rekao je Pajtić.

SPS je na pokrajinskim i lokalnim izborima ostvarila mnogo bolji rezultat nego 2008. godine, što ih je stavilo u poziciju ozbiljnog faktora u pregovorima o stvaranju vladajuće koalicije.

Potpredsednik SPS Dušan Bajatović rekao je da je moguć dogovor socijalista sa demokratama o formiranju lokalne vlasti u 42 vojvođanska grada i opštine.

"Mi ćemo, gde god je to moguće, počev od Republike, do pokrajine i lokalne vlasti, praviti dogovor sa DS", rekao je Bajatović juče u Zrenjaninu.

Odlični rezultati LSV ostvareni i u Novom Sadu i u Pokrajini, čime je duplirala svoj rezultat u odnosu na 2008. godinu, stvorila je poziciju da bez njene saglasnosti neće biti moguće formirati gradsku vlast.

Iz LSV poručuju da ipak postoji jedno pravilo, a to je da se "ne ulazi u pregovore sa SNS i njenim derivatima, uključujući i Srpsku radikalnu stranku".

Građani Vojvodine s pravom glasa imaće priliku da se, u drugom izbornom krugu u nedelju, 20. maja, izjasni o tome koga žele za predsednika Srbije, kao i o drugoj polovini od ukupno 120 poslanika u pokrajinskoj skupštini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.