Formiran Odbor za međureligijski dijalog SPP-a

Izvor: SandzakPress.net, 07.Jun.2018, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Formiran Odbor za međureligijski dijalog SPP-a

Dana 07.06.2018. godine u prostorijama Stranke pravde i pomirenja u Beogradu od stranačkih i nestranačkih ličnosti i eksperata iz oblasti religija formiran je odbor za međureligijski dijalog. Konstituirajućom sjednicom predsjedavao je predsjednik akademik Muamer Zukorlić a istoj je prisustvovao podpredsjednik dr. Jahja Fehratović. Predsjednik Zukorlić je istakao da je cilj ovog odbora da doprinosti misiji pomirenja kroz kapacitet različitosti i autentičnog slobodnog i zdravog mišljenja >> Pročitaj celu vest na sajtu SandzakPress.net << unutar vjera. U sastav odbora ušli su predstavnici islamske, pravoslavne i katoličke vjeroispovjesti prof.dr Nenad Prokić, prof.dr Ljuba Stojanović, prof.dr hafiz Almir Pramenković, prof. Sead Šaćirović i hadži Hajro ef. Tutić. Nakon konstuisanja članovi odbora su jednoglasno za predsjednika izabrali najstarijeg i sa najvećim iskustvom – hadži Hajra ef. Tutića. U svojim uvodnim obraćanjima članovi odbora su posebno istakli zahvalnost za pozivom da učestvuju u radu ovakvog organa naglašavajući da je najvažnija potreba našeg društva dijalog i pomirenje među različitim vjerama i narodima. Predsjednik odbora hadži Hajro ef. Tutić posebno se osvrnuo na univerzalnost Kuranske poruke: „Naređujte dobro i odvraćajte od zla.“ Podpredsjednik i član ovog odbora prof.dr Nenad Prokić govorio je o projektu konsocijacije iz predhodnog perioda i potrebi da ovaj odbor snažno suprotstavi takvom odnosu, odnosno neophodnosti da naše društvo i život izgrađujemo jedni sa drugima, jedni uz druge, a ne jedni protiv drugih ili međusobno suprotstavljeni. Prof.dr Stojanović je govorio o važnosti izgrađivanja osjećaja kod vjernika da trebaju preduzeti društvenu odgovornost i izgrađivati svijest o tome šta mi ostavljamo svojim potomcima u nasljeđe. Prof.dr Pramenković govorio je o važnosti demistifikacije stereotipa u drugom i drugačijem, dok je prof. Šaćirović posebno akcentirao potrebu konstantnog dijaloga sa sobom i drugima. Odbor će u narednom periodu izraditi detaljnu strategiju i akcioni plan prema kome će nastojati da djeluje unutar svih vjerskih zajednica u našoj državi i regionu.

Nastavak na SandzakPress.net...






Povezane vesti

Formiran Odbor za međureligijski dijalog SPP-a

Izvor: RTS, 07.Jun.2018

Predstavnici stranačkih i nestranačkih ličnosti i eksperti iz oblasti – religije, islamske, pravoslavne i katoličke veroispovesti, formirali su Odbor za međureligijski dijalog. . Cilj ovog odbora je da doprinosi misiji...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SandzakPress.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SandzakPress.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.