Forin afers: Smrt Dejtona

Izvor: RTS, 02.Sep.2009, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Forin afers: Smrt Dejtona

Bosna i Hercegovina je na ivici kolapsa. Institucionalni problemi u toj državi mogli bi dovesti do novih podela i novih sukoba. Lokalna korupcija i nesposobnost međunarodnih zvaničnika povećavaju frustracije, piše američki magazin "Forin afers".

"Nije sigurno da bi se mir u BiH dugoročno mogao održati, ukoliko se nastave postojeći trendovi. Aktivnosti ka fragmentiranju BiH zasigurno će izazvati obnavljanje nasilja. Iskustvo iz 20. veka nas uči da ono što počne u BiH, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << retko tu i ostane", navodi se u tekstu Patris Mekmehon i Džona Vesterna.

Opisujući genezu posleratnih problema u BiH, "Forin afers" navodi da angažman međunarodne zajednice, verovatno najambicioznije zamišljen projekat obnove u novijoj istoriji, nije dao željene rezultate pa "lokalno stanovništvo ponovo govori o mogućnosti izbijanja novog rata".

"Posle rata, u BiH upumpano je 14 milijardi dolara pomoći, čime je ta država postala poligon za najširi i najinovativniji eksperiment demokratizacije u istoriji. U eksperimentu je učestvovalo 17 različitih vlada, 18 agencija UN i oko 200 nevladinih organizacija. U poređenju sa najvećim sličnim poduhvatima u istoriji, poput obnove Nemačke i Japana posle Drugog svetskog rata, u Bosnu je, po glavi stanovnika, uloženo neuporedivo više novca. Istragom, koja je sprovedena 1999. godine, otkriveno je da je oko milijardu dolara tog novca jednostavno nestalo", navodi "Forin afers'.

Autori navode da taj projekat nije dao očekivanje rezultate, jer je nacionalno pitanje ostalo dominantno, dok je ekonomska situacija sve lošija. Istovremeno, Mekmehon i Vestern navode da Milorad Dodik otvoreno preti otcepljenjem RS od BiH, bosanski Hrvati traže više autonomije, a Haris Silajdžić traži centralizaciju.

U slučaju raspada BiH, smatraju autori, nastala bi mala i ranjiva državica bosanskih muslimana, čime bi se, suprotno interesima Vašingtona i Brisela, islamskom svetu poslala pogrešna poruka.

"Ukoliko međunarodna zajednica ne bude u stanju da ispuni obećanja, onda se u pitanje dovodi kredibilitet EU i NATO i njihov dosadašnji ulog u izgradnju BiH... Neuspeh u Bosni imao bi još gori uticaj na kredibilitet tih organizacija na svetskoj sceni", smatra "Forin afers".

Taj politički magazin piše i da je osnovni cilj Dejtonskog sporazuma bilo zaustavljanje rata, zbog čega su u ustavno ueđenje ugrađeni kompromisni mehnizmi, koji su, u kasnijem sledu događaja, stavorili preduslove za postojeće podele u BiH.

"Istovremeno, takav sistem, stvara osnove za korupciju, onemogućava razvoj umerenih političkih snaga i guši ekonomski napredak... Policija, političke stranke, vlade oba entiteta, zdravstvo i građevinarstvo najkorumpiraniji su segmenti u državi", tvrde Mekmehon i Vestern.

Navodi se i da su tamošnje institucije dodatno oslabljene serijom grešaka međunarodne zajednice, čiji su "eksperti" često su dolazili sa malo znanja, naročito o istoriji i kulturi podneblja, ali snažno motivisani ogromnim platama koje nisu pokrivali ozbiljni planovi rada.

Mekmehon i Vestern smatraju da je za rešnje problema u Bosni potreban veći angažman SAD, imenovanje specijalnog izaslanika za Balkan i ujedinjenje politika Vašingtona i Evropske unije, koja, opet, mora da odbaci dosadašnju politiku popuštanja lokalnim liderima i definiše jasne zahteve, koji bi otvorili jasnu evropsku perspektivu BiH.

Istovremeno, Brisel uticaj mora usmeriti i prema Beogradu i Zagrebu, kako bi se, preko njih, politički predstavnici Hrvata i Srba u BiH naterali na veću kooperativnost i konstruktivnost. Predlaže se i nastavak snažnog međunarodnog vojnog prisustva u BiH.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.