Fondacija Ćuruvija: Istina o ubistvu novinara na čekanju

Izvor: B92, 10.Apr.2017, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fondacija Ćuruvija: Istina o ubistvu novinara na čekanju

Beograd -- Ffondacija Slavko Ćuruvija zatražila je od nadležnih organa da ubrzaju postupanje u suđenjima za ubistva novinara.

Fondacija je zatražila da nadležni organi intenziviraju rad na rešavanju slučajeva ubistava novinara Dade Vujasinović i Milana Pantića, ali i da oštro i odlučno pokažu da su spremni da brane bezbednost svih novinara u Srbiji.

Fondacija ocenjuje da je u protekloj godini zabeležen drastičan porast pritisaka na novinare u Srbiji, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uprkos tome što je nedavno formirana Stalna radna grupa za bezbednost novinara, u kojoj učestvuju Tužilaštvo, policija i predstavnici novinarskih i medijskih udruženja, i dalje od države iščekuju jasan signal da pretnje i napadi neće biti tolerisani.

"Medijske slobode u Srbiji se rastaču brzinom svetlosti, a sa svih strana valja se neprozirni medijski mrak. Uhvaćeni između čekića i nakovnja političkih i ekonomskih pritisaka, nezavisni mediji se gase ili prestaju da budu nezavisni. Mnogi su se otvoreno i bez srama stavili u ulogu propagandističkih partijskih glasila. Pravo građana na objektivno informisanje ugroženije je nego bilo kad u našoj modernoj istoriji", navodi se u saopštenju.

Fondacija istovremeno traži od javnosti podršku u borbi za istinu o počiniocima i nalogodavcima ubistava novinara i borbi za bezbednost onih koji danas obavljaju taj odgovoran posao, samo i isključivo da bi očuvali pravo javnosti da zna.

"U utorak, 11. aprila, navršava se 18 godina od ubistva Slavka Ćuruvije, vlasnika i glavnog i odgovornog urednika Dnevnog telegrafa i Evropljanina. Prvog juna navršiće se dve godine od početka suđenja za ubistvo. Kraj se još uvek ne nazire", navodi Fondacija.

Fondacija u saopštenju podseća da su se pre nekoliko dana navršile 23 godine od smrti novinarke "Duge" Radislave Dade Vujasinović, te da je predistražni postupak i dalje u toku.

"U junu će isteći 16 godina od ubistva Milana Pantića, dopisnika Večernjih novosti. Uprkos povremenim najavama da će uskoro doći do proboja u istrazi tog slučaja, još čekamo konkretne rezultate", navodi se u saopštenju Fondacije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.