Izvor: B92, 23.Apr.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fond za humanitarno pravo o sudjenju djakovickim Albancima - bez primera u sudskoj praksi

Beogradska nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo (FHP) ocenila je da sudjenje grupi od 145 djakovickih Albanaca predstavlja "sudjenje bez primera u sudskoj praksi u bivsoj Jugoslaviji, pocevsi od 1945. godine". "Nikada se nije dogodilo da se ovako velikoj grupi sudi i da se svima generalno i neselektivno stavljaju na teret iste navodno preduzete radnje", navodi se u saopstenju Fonda. Sudjenje ce biti nastavljeno 8. maja, a FHP navodi da su optuzeni Albanci "liseni slobode u aprilu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i maju 1999. godine, vecinom 10. i 11. maja, nakon naredbe Vojske Jugoslavije i MUP Srbije da sa porodicama napuste kuce i predju u bezbedniji deo Djakovice".

U saopstenju se dodaje da je, "od oko 300 lisenih slobode, policija 16. maja oslobodila oko 150, starijih i bolesnih, dok je ostalima uruceno policijsko resenje o pritvoru na 30 dana, na osnovu Uredbe o primeni Zakona o krivicnom postupku za vreme ratnog stanja". "Skupstina SR Jugoslavije je 24. juna ukinula ratno stanje, cime je prestala da vazi Uredba o primeni ZKP za vreme ratnog stanja i pravni osnov za dalje zadrzavanje okrivljenih u pritvoru", navodi Fond i istice da okrivljeni, medjutim, "ostaju u nezakonitom 'policijskom pritvoru' do 23. decembra 1999. godine, kada je istrazni sudija Milomir Lazovic doneo prvo sudsko resenje o odredjivanju pritvora".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.