Fond starih knjiga u biblioteci u Kragujevcu

Izvor: Blic, 17.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fond starih knjiga u biblioteci u Kragujevcu

KRAGUJEVAC - U ormarima Narodne biblioteke „Vuk Karadžić" u Kragujevcu nalazi se oko hiljadu starih i retkih knjiga, rukopisa, publikacija i periodike. Sa patiniranim stranicama, ukupno je 600 naslova. Najstarija knjiga potiče iz 17. veka, a posebnu vrednost imaju one, na čijim stranama su svojeručne posvete autora.

- Najstarija knjiga u našem fondu je turska gramatika štampana u Lajpcigu 1612. godine. Autor i izdavač knjige je Hijeronimus Magiserijus, nemački istoričr, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << lingvista i pisac iz tog vremena. Knjiga se sastoji iz četiri dela, među kojima su zbirka poslovica na turskom prevedena na latinski, nemački i italijanski jezik. Knjiga je posvećena Mateji II, tadašnjem kralju Mađarske, Češke, Dalmacije, Hrvatske i Slavonije i prvi deo pisan je arapskim slovima. Najstariji primerak našeg fonda sadrži i dva lista ispisana rukom, ali je tekst bled, teško razumljiv i za sada ne znamo sadržaj. Kao ekslibirs ili oznaka na naslovnoj strani, koja bi nešto više rekla o vlasniku knjige ili iz čije biblioteke potiče, navedena je 1744. godina - kaže Biljana Jakovljević, bibliotekar u Fondu starih i retkih knjiga.

U fondu se čuva i primerak Ciceronovog dela „Horacije" štampanog 1775. godine, a posebnu vrednost ima knjiga Joakima Vujića „Životopisanije i njegova priključenija", izdata 1833. godine u Karlštadtu, na kojoj je autor svojeručno napisao posvetu Milošu Obrenoviću. U zbirci je i nekoliko knjiga Janka Shafarika, zatim „Memoari" Prote Mateje Nenadovića iz 1867. godine, Ezopove basne na bugarskom jeziku štampane 1854. u Beogradu pa i primerak „O stihotvorstvu" Kvinta Horacija Flaka rimskog pesnika, koja je izdata u Beču 1827. godine.

Stare i retke knjige u kragujevačkoj biblioteci, a tu spadaju sve one koje su nastale do 1876. godine, tematski i jezički su različite. Knjige iz istorije, prirodnih nauka, rečnici, religiozne i školske knjige pisane su na crkvenoslovenskom, ruskoslovenskom, slavenoserpskom...

- Ponekad u knjigama nedostaje prva strana i teško je naći podatke o autoru i nazivu dela. Svaka od ovih knjiga je nosilac informacija o jednom vremenu i ponekad otkrivanje samo jednog podatka dovodi do obilja novih saznanja o ljudima koji su tada živeli - kaže biliotekarka.

Zahvaljujući savremenim tehnologijama čitava zbirka starih i retkih knjiga iz Kragujevca do kraja godine biće dostupna na internetu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.