Fond B92: Obnovimo Materinski dom

Izvor: B92, 04.Mar.2013, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fond B92: Obnovimo Materinski dom

Beograd -- Fond B92 započinje novu akciju renoviaranja Materinskog doma, jedinstvene ustanove koja brine o socijalno ugroženim majkama i trudnicama.

U Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj ulici nalazi se jedinstvena ustanova koja brine o ženama koje su se porodile ili trudnicama koje su ostale nezbrinute u prirodnoj porodici.

"Materinski dom je po mnogo čemu jedinstven. Između ostalog i zbog toga što predstavlja neku vrstu kapije, odnosno preventive >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da deca ne završe u domskoj zaštiti", kaže Zoran Milačić, direktor Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine.

Žrtve silovanja, porodičnog nasilja, maloletna lica koja ostanu u drugom stanju i ostanu bez podrške porodice, majka koja izgubi podršku partnera i nema uslove da sama brine o detetu, pomoć države dobijaju tako što preko centra za socijalni rad bivaju upućene na ovu instituciju.

Fond B92 je dobio poziv da pomogne renoviranje Materinskog doma, ustanove koja postoji već četrdeset godina kao montažni objekat, ali joj mnogo stvari nedostaje.

“U ovom trenutku je to veoma ruinirano i našli smo već ljude koji će volonterski da izvedu radove, dakle u fizičkom smislu, ali nam je potrebno puno opreme koja je jako važna. To je oprema vezana za vodovod i kanalizaciju, keramičarske radove, elektro-radove, gipsarske, molersko-farbarske i tako dalje. Dakle, svi oni koji mogu u opremi da nam pomognu da ovaj objekat rekonstruišemo, koji je veoma važan za sistem socijalne zaštite i za one kojima je potreban ovakav smeštaj, pozivamo da nam se jave, Fondu B92”, kazao je Veran Matić, predsednik UO Fonda B92.

On ističe da je reč o neverovatnoj ustanovai koja ohrabruje i omogućava materinstvo nasuprot abortusima.

"Majke koje su došle u kontakt sa Materinskim domom čak u 80 odsto slučajeva odlučuju se da rode i ostanu sa detetom, da zadrže bebu što je neverovatan podatak"

"Dobio sam informaciju da je najmlađa trudnica kojoj je ova institucija pomogla imala 11 godina i da je trudnoća nastala iz incesta. Uz pomoć stručnih i posvećenih ljudi Materinskog doma sve se dobro završilo. Ljubav majki koje sam upoznao u Materinskom domu i želja da zadrže svoju decu zaista zaslužuje da im pomognemo ne samo koliko možemo, već to mora biti snažna obaveza ovog društva udružena sa solidarnošću i ljubavlju svih nas", kaže Veran Matić.

Direkotr Fonda B92 kaže da je jako dobro što su se vež pojavili oni koji svoje znanje i umeće doniraju za renoviranje, ali da je potrebno da se dobije još materijala kako bi se odmah počelo sa radovima za koje nisu potrebne velike pripreme.

Svi koji žele da doniraju elektro materijal, laminat, vodonistalaterski materijal, boje, vrata, keramičke pločice, sanitarije, rasvetu, kadice za bebe, pultove za previjanje beba, nameštaj, krevetiće i slično, mogu da se jave na broj telefona Fonda B92 064 815 11 54.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.