Fon der Lajen: Dragi Aleksandre VIDEO

Izvor: B92, 30.Sep.2021, 05:51

Fon der Lajen: "Dragi Aleksandre" VIDEO

Beograd -- Predsednica Evropske komisije danas je nastavila posetu Beogradu u okviru posete regionu Zapadnog Balkana.

Ona je prisustvovala ceremoniji obeležavanja početka radova na modernizaciji i rehabilitaciji pruge Niš–Brestovac na međunarodnom železničkom Koridoru 1 i osvrnula se na dijalog Beograda i Prištine, odnosno razgovor o Kosovu i Metohiji. Ceremoniji je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Za nas je ovo istorijska poseta, velika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i važna stvar. Obećavam da da će delegacija u Briselu činiti napore da bi se do sporazuma došlo, da očuvamo mir i potpišemo još sporazuma koji će značiti bolju ekonomiju za sve. Srbija neće biti članica EU dok ne rešimo odnose sa Prištinom, ali borićemo se i rešavaćemo stvari. Drago mi je što ćete znati gde je Niš i koliko je značajan za Srbiju i uvek ste dobrodošli", naveo je Vučić i kazao da Srbija ostaje posvećena poštovanju do sada potpisanih sporazuma sa EU u dijalogu sa Prištinom.

Vučić se zahvalio danas predsednici EK Fon der Lajen na, kako je rekao, razumnim rečima i njenom stavu o krizi na severu Kosova i Metohije. Vučić je primetio da teško da postoji porodica koja je sudbinski čvrsto vezana za EU kao porodica Ursule fon der Lajen, te je predsednica EK, čiji je otac bio jedan od prvih službenika u Briselu još 1958. godine, a ona sama dugogodišnja saradnica Angele Merkel, osoba koja najbolje zna šta predstavljaju četiri velike, fundamentalne slobode – kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala.

"Teško da takav neko postoji. Vi ste pre nego bilo ko drugi vlasni da iznesete objektivan stav o svim političkim i ekonomskim kretanjima u Evropi i svetu. I posebno me raduje vaš stav o krizi na severu Kosova i Metohije i svemu za šta ste pronašli dovoljno balansiran pristup", rekao je Vučić.

Naveo je da je predsednica EK rekla da je od ključne važnosti da se napetost smanji i da se vrate dijlaogu, te da je EU od početka izgrađena na dijalogu i ekonomskom razvoju, što vodi razumevanju obeju strana, zalečenju rana i konačnom pomirenju, što je dug proces, koji vodi miroljubivoj i obećavajućoj budućnosti.

"Uz zahvalnost za te reči razuma, želim da ponovim da je Srbija u potpunosti posvećena implementaciji do sada potpisanih sporazuma čiji je pokrovitelj EU", poručio je predsednik Srbije.

Vučić je rekao i da delegacija Beograda u Briselu daje sve od sebe i čini maksimalne napore da bi se do sporazuma došlo.

Poručio je Ursuli fon der Lajen da je uvek dobrodošla u Srbiju i zahvalio joj se na lepim rečima i želji da Srbiju vidi u EU.

"Znamo šta je naš posao, koliko možemo imajući u vidu teškoće zbog odnosa sa Prištinom, mi ćemo da činimo sve što možemo da napredujemo na evropskom putu", rekao je Vučić.

Ursula fon der Lajen kazala je da je dobro da dijalog traje.

"Dobro je da se odvijaju razgovori u Briselu. Regionu je potrebno pomirenje, a vi ste deo toga. Dragi Aleksandre, izuzetno se radujemo što ćemo se sresti na samitu sledeće godine. Srbija daje važan doprinos i njihov glas treba da se čuje. Želimo da vas saslušamo", kazala je Ursula fon der Lajen.

"Snažno podržavam evropske integracije Srbije. Pozdravljam reforme u Srbiji, veliki posao ste uradili. Podržavamo ambicije Srbije da otvori nove klastere", navela je u govoru.

Ona se osvrnula na ulazak Srbije u EU.

"Mislim da se svi slažemo oko činjenice da je Srbija već prevalila dug put. Zalaganja koja Srbija čini, to nije samo zbog EU, već da bi se unapredio život svih u Srbiji. Neki preduslovi moraju da se ispune. EU je izgradila vrednosti koje poštujemo. Znamo da unapređujete i to je proces koji traje. Vladavina prava i demokratija su velike vrednosti... Naučili smo da smo neverovatno jaki ako radimo zajedno. Želim da Balkna bude integrisan i uzdigne standarde jedinstvenog tržišta. Tu su principi koji se tiču zajedničkih vrednosti. Ne samo da ćemo biti priajtelji i partneri, već ćemo svi biti u EU", navela je ona.

Ursula fon der Lajen je sinoć doputovala u Beograd i na aerodromu ju je dočekao predsednik Aleksandar Vučić, posle čega su dvoje zvaničnika imali razgovore u vili "Mir".

Jutros će Ursula fon der Lajen zajedno sa predsednikom Vučićem učestvovati u pokretanju projekta na železničkom Koridoru 10. Planirano je i da ona prisustvuje potpisivanju ugovora za rehabilitaciju deonice na Auto-putu mira (Niš–Priština) koji se radi uz finansijsku podršku Evropske unije.

Ursula fon der Lajen je obilazak Zapadnog Balkana počela u utorak posetom Tirani, zatim je otišla u Skoplje, Prištinu i Podgoricu. Nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtije ona je poručila da Priština i Beograd treba da razviju konstruktivan dijalog i smanje napetost na severu Kosova.

Ursula fon der Lajen zvaničnu posetu Zapadnom Balkanu završava danas u Bosni i Hercegovini. Poseta čelnice Evropske komisije je priprema za predstojeći samit EU i Zapadnog Balkana, 6. oktobra u Sloveniji, koji će biti važna prilika za potvrđivanje evropske perspektive regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Fon der Lajen: Regionu potrebno pomirenje

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Sep.2021

BEOGRAD - Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nastavila je danas posjetu Beogradu u okviru posjete regionu Zapadnog Balkana.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.