Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Maj.2016, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Folić: Rasulo u Knez Mihailovoj ulici

Situacija u Knez Mihailovoj, najpoznatijoj ulici Beograda, zbog pojedinaca koji svoj profit stavljaju iznad javnog interesa, apsolutno je neprihvatljiva, ta ulica je "u rasulu", ocenio je danas glavni gradski urbanista Milutin Folić.

Oštećene su ne samo kamene ploče kojima je popločana ta ulica, nego je oštećena i podloga ispod njih, jer su ugostitelji ukopavali električne kablove za svoje bašte i rashladne vitrine, rekao je Folić i naveo da se građani stalno žale gradskim >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << službama da ne mogu da prođu od polomljenih ploča, kao i od tezgi, kioska za kokice, bašti lokala koji su na nekim mestima zauzeli gotovo celu ulicu.

"Knez Mihailova je u rasulu i grad je odlučan da se hitno uvedu dodatne mere u toj zoni. Javni interes, interes svih građana uvek mora da bude iznad interesa pojedinaca koji na ovaj način uvećavaju svoj profit", rekao je Folić.

Glavni urbanista je podsetio da je u skladu sa Odlukom o postavljanju bašti ugostiteljskih objekata u Beogradu iz 2014. godine, Grad doneo preporuke za postavljanje bašti u kulturno-istorijskoj celini Knez Mihailove, kao kulturnog dobra od izuzetnog značaja.

U skladu sa Studijom utvrđivanja optimalne širine pešačkog koridora, usvojena je preporuka da se bašte ne postavljaju u Knez Mihailovoj, već u bočnim ulicama čime se glavni pešački tok ne ugrožava, "kao što je to danas slučaj i glavni razlog konstantne kritike građana i posetilaca", dodao je Folić.

Bašte ugostiteljskih objekata u Knez Mihailovoj, za koje su izdate dozvole, moći će da ostanu do isteka dozvola, ali će morati da se vrate u propisane okvire, i da se bojom i tipom suncobrana ili tendi prilagode odluci što sada nije slučaj kod gotovo svih lokala. Svi suncobrani ili tende moraju biti "od bež platna, bez karnera i  reklama".

"Nije moguće postavljanje podnih platformi, ograda, svih vrsta električnih uređaja, uključujući sve vrste rashladnih vitrina, pultova, šankova, ormarića", jedno je od pravila za postavljanje bašti koje moraju imati jedinstven dizajn, ne smeju prelaziti propisanu površinu i ne smeju biti jedna uz drugu.

Folić je dodao da je uporedo sa rešavanjem problema bašti i drugih pokretnih objekata, do kraja godine planirano zatvaranje pešačke zone za ulaz vozila jer uništavaju pločnike, te će Grad nabaviti posebna, električna vozila za snabdevanje u toj zoni, za komunalne aktivnosti i za prevoz starih.

Folić je potvrdio plan širenja pešačke zone, te je Direkcija za građevinsko zemljište danas raspisala tender za popločavanje i pretvaranje u pešačku zonu ulice Obilićev venac gde više neće biti automobila, a posadiće se 50 stabala drveća.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.