Fng švej enterijer

Izvor: Politika, 03.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

F'ng švej enterijer

Pravi, izvorni f'ng švej nauk nikada se nije posebno bavio enterijerom niti bilo kakvim detaljima u arhitekturi. Nećete naći ni jednu jedinu staru kinesku knjigu koja bi vam ponudila pravila za slaganje boja, oblika i materijala. Još je manje verovatno da u f'ng švej literaturi nađete uputstvo za kačenje kristalnih lustera, gipsanih lajsni i zidnih ogledala jer te stvari ne spadaju u kinesku tradiciju.
Zahvaljujući nezainteresovanosti f'ng švej majstora za dopadljivost >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vizuelnih efekata, ukrasa i stilova, na polju enterijera je u savremenom svetu stvoren pravi Eldorado za mudrovanja feng šui arhitekata. U nedostatku znanja, marljivosti ili tek dobre volje, savremeni feng šui arhitekta se često samo krije iza ove stare veštine.

F'ng švej je, pre svega, nauk o valjanosti ljudskog ponašanja i delovanja u prostoru. Kao i savremena ekologija on pred nas postavlja veliki broj uslova koji nisu estetske već etičke prirode. Stoga se f'ng švej majstor može baviti čime god hoće, pa i enterijerom, sve dotle dok dosledno poštuje moralne principe svog nauka. Nažalost, ovo je često i najslabija tačka delovanja mnogih savremenih feng šui arhitekata i dizajnera. Svuda oko nas možemo da pronađemo izraze potpuno neprimerenih ideja koje se pravdaju pravilima takozvanog feng šuija.

ZIDOVI, VRATA I PROZORI
Jedan naš poznati sugrađanin u svoju vilu ulazi nekako postrance samo zato što je arhitekta smislio da baš iz tog pravca ulazi i dobri ći unoseći u njegov dom sreću i bogatstvo. Pre tridesetak godina ovakvu šalu su priredili i jednoj čuvenoj banci u Hong Kongu. Još je duhovitiji bio feng šui stručnjak koji je uspeo da ubedi veoma učenog potomka stare beogradske porodice da se odrekne bakinog ogledala. Skoro osamdeset godina je to ogledalo stajalo naspram ulaznih vrata dok nisu "otkrili" da zbog njega ći ne može da uđe u stan.

Već smo više puta naglasili da, sudeći po kineskoj tradiciji, svi mi živimo u jednom enormnom i sveprisutnom ći polju koje ispunjava ceo univerzum. Prema tome, ći nije majmun koji "gleda sebe u zrcalo" pa da ulazi na vrata, a beži kroz prozor. Mi gradimo kuće u pažljivo odabranom segmentu ći polja i ono će na tom mestu postojati čak i ako kuću srušimo. Kinezi veruju da kroz prozore i vrata u naš dom mogu dospeti razni loši uticaji zloslutnih predela, mračnih gradskih budžaka, senovitog drveća, pretećih grebena, zlodusi i neupokojene duše. Takvi nepovoljni uticaji proizvode šum u ći polju unutar kuće i time remete sklad i valjan sled događaja u našem životu.

U kineskoj tradicionalnoj f'ng švej arhitekturi kuću ne čine zidovi i otvori već prazan prostor između njih i zamišljene linije kretanja u skladu sa prostiranjem ći polja. Zato u toj arhitekturi ne postoje konačne prostorne situacije ni zatvorene, kruto omeđene prostorije. Svi prostori se pretapaju iz jednog u drugi a kretanje kroz njih mora biti lako, prirodno i beskonačno kao kada pustite list niz potok. Takva kuća može biti lišena bilo kakvih dekorativnih elemenata jer sva njena lepota leži u skladnoj strukturi slobodnog prostora.

BOJE I MATERIJALI
Naivni ali ne i sasvim bezazleni feng šui enterijeri su veoma u modi. Dok su svi unutrašnji zidovi u tradicionalnoj Kini uvek bili beli ili obloženi drvetom, danas po Beogradu niču sobe u kojima je svaki zid okrečen u odgovarajuću feng šui boju. Tako imate sobu u kojoj je severni zid plav, južni crven, istočni zelen a zapadni, gle čuda – presvučen aluminijumskim fasadnim elementima. Isto se postupa i sa dekorativnim predmetima pa grnčarija krasi jugoistočni deo stana a metalni predmeti spavaću sobu na jugozapadu. Izgleda da se još niko nije dosetio da u severozapadnom delu stana upali kakav "večni plamen" jer taj pravac odgovara elementu "vatra".

Ovakvi postupci nisu baš ni u kakvoj vezi sa f'ng švej umećem. Klasična f'ng švej literatura nam se obraća jednim starim, gotovo pesničkim jezikom. U njoj su imena osnovnih elemenata, boja i strana sveta korišćena samo zato da se na lakši i slikovitiji način prikažu apstraktni pojmovi kao što su stanja, tokovi, promene i ciklusi koji vladaju u univerzumu. U tim knjigama nigde se ne koristi reč lan koja danas znači "plavo", već je pravac istok – severoistok obeležen rečju ćing. Ova reč je označavala sve boje i nijanse neba i voda od mrko-zelenih prolećnih bujica do tamnomodrog neba letnje noći. Tako je stvorena asocijativna veza sa čitavim nizom procesa, stanja i promena u prirodi. Malo je verovatno da bi modernom feng šui ekspertu pošlo za rukom da zid ofarba u ćing boju.

SLIKE I UKRASI
Koristeći se uputstvima iz savremenog feng šui priručnika, jedan naš projektant je nedavno poskidao sve fotografije baka i deka sa zidova svog klijenta. U tom priručniku zaista piše da treba izbegavati fotografije staraca i starica jer njihovi "portreti stvaraju nezdravu energiju". Zbog ovakvog postupka u tradicionalnoj Kini mogla bi i glava da se izgubi jer se u toj kulturi starost nadasve poštuje i ceni. Kinezi veruju da je simbolično prisustvo predaka neophodan uslov za održavanje kvaliteta ći polja u svakom domu.

F'ng švej arhitektura insistira na zdravom odnosu prema prirodnim procesima kao što su nastajanje, sazrevanje, starenje i smrt pa su znaci takvog ciklusa uvek vidljivi i u dobrom enterijeru. Pravi majstor ovog umeća neće zameniti pločice samo zato što su izgubile sjaj ili što njihov dezen više nije u modi. Njegova glavna briga je da obezbedi da kuća skladno i lepo stari. Čak će pojedine delove enterijera do kraja prepustiti zubu vremena pre no što ga obnovi. U svakoj gospodskoj kući naći ćete ukrasni predmet koji na prvi pogled ružno izgleda i čiju lepotu, ispod naslaga vremena, morate otkrivati pažljivim posmatranjem.

Današnji feng šui eksperti umesto da neguju dobre ideje i plemeniti duh izvornog f'ng švej umeća, truju ga raznim praznoverjem čije poreklo čak i ne razumeju. Tako je akvarijum postao obavezni deo enterijera jer, tobože, stvara "energiju" koja donosi bogatstvo. Akvarijum je, naravno, lepa i korisna stvar, ali njegova veza sa bogatstvom potiče od toga što se u kineskom jeziku reči "riba" (ji) i "obilje" isto izgovaraju a različito pišu. Ako pri tome zlatnu ribicu (đin ji) smestite pred kućom u mali bazen (tang) onda ste time hteli simbolično da kažete: "Neka zlato (đin) u obilju (ji) ispuni ovu dvoranu (tang)". Zbog ovakvih asocijacija riblja glava je prinošena na oltar boga bogatstva i obilja. Prema tome, ako vam kineski jezik ništa ne saopštava i ako ne verujete u kineska božanstava sasvim je sigurno da se nećete obogatiti zureći u akvarijum.

Ne treba verovati ni kada vam feng šui arhitekta kaže da je moderno slikarstvo za galeriju jer u kući proizvodi "negativnu energiju" i da slike koje prikazuju planinske vrhove i cvetna polja same po sebi "stvaraju pozitivan ći". Ma šta da je naslikano, pravog f'ng švej majstora zanima samo ći četkice. U lepoti, snazi i skladu poteza on otkriva one uzvišene tokove u kojima se jedna idealna zamisao valjano pretače u sliku. Taj put je jedina f'ng švej vrednost svakog umetničkog dela. Sve ostalo je prepušteno vašem ličnom ukusu jer u kući živite vi a ne arhitekta.

PRAVILA
Već smo rekli da se izvorna f'ng švej literatura ni u jednom segmentu nije izričito bavila enterijerom niti je stvarala ma kakva pravila na ovom polju. Zato su nedavno smišljena feng šui pravila izraz čitavog niza najrazličitijih znanja i zabluda. Ako baš moramo da imamo neka pravila onda bi ona koja su izvedena iz osnovnih principa f'ng švej umeća mogla da glase:

Živeći u svojoj kući čovek se ne uklapa u enterijer već u ceo univerzum. Ovaj posao ne obavlja f'ng švej majstor – njega mora da obavi svako sa samim sobom. Enterijer se ne uklapa u prirodu jednog čoveka već u prirodu sveta. Taj posao obavljamo zajedno sa f'ng švej majstorom.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.