Flajner: MSP izgubio legitimitet

Izvor: B92, 24.Jul.2010, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Flajner: MSP izgubio legitimitet

Beograd -- Tomas Flajner, profesor ustavnog prava i nekadašnji savetnik srpskog pravnog tima, ocenio je da je MSP izgubio legitimitet.

On smatra da će mišljenje MSP-a o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova imati "katastrofalan efekat na međunarodno pravo".

"Sud je zbog svoje loše argumentacije potpuno izgubio legitimitet. Skoro sam siguran da je bilo političkih pritisaka, jer su argumenti izneti u mišljenju MSP-a identični argumentaciji koju su SAD iznele >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pred sudijama u decembru", izjavio je Flajner.

Ovaj bivši dekan Pravnog fakulteta u Frajburgu smatra da je stav MSP-a kontradiktoran.

"Problem je što je legalno značenje mišljenja veoma usko, jer Sud odlučuje samo o papiru u kome se kaže da vlada Kosova proglašava nezavisnost, odnosno odlučuju samo o tome da li ta rečenica krši međunarodno pravo ili ne. Sudije su mišljenja da ta rečenica ne krši međunarodno pravo, a u isto vreme smatraju da Kosovo nema pravo na unilateralnu secesiju. Svako može da razume da je ovde reč o kontradiktornosti", rekao je profesor Flajner.

Politički efekti mišljenja MSP-a su, prema njegovom mišljenju, mnogo veći od pravnih, jer politički lideri teritorija koje žele otcepljenje dobijaju poruku da imaju pravo da to urade.

"Za mene je u mišljenju MSP-a najgadnije što taj sud nije ni razmatrao pitanje - da li je kršeno pravo srpske manjine na Kosovu. Smatram da su njihova prava veoma narušena - prvo, uskraćeno im je pravo da se obrate Ustavnom sudu Srbije bez ikakve kompenzacije, a drugo, Srbi na Kosovu nemaju mogućnost da izraze svoju političku volju, recimo, da se odvoje od Kosova", rekao je Flajner.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.