Fizičar snimio rađanje munje: Usporeni snimak otkriva moć prirode

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Jun.2016, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fizičar snimio rađanje munje: Usporeni snimak otkriva moć prirode

Jedan fizičar s Floride napravio je fascinantan video-snimak koji prikazuje "put munja".

Ningju Liu s Tehnološkog instituta u Floridi objavio je 20. maja tajmlaps video-snimak na kojem je prikazana oluja u 7.000 kadrova po sekundi. Reč je o dovoljno maloj brzini za opažanje munje "u njenom punom sjaju".

Šta se zapravo vidi na priloženom snimku?

Munja na neki način predstavlja agresivnu reku elektrona čiji se izvor nalazi u oblacima. Konsenzus naučnika >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << o nastanku munja zasniva se na činjenici da turbulentni uslovi prilikom oluja "guraju" pozitivne elektrone ka višim delovima oblaka, dok negativne "guraju" ka dnu. Ova pojava razvija pretpostavku za stvaranje električnog polja.

Kada se stvore savršeni uslovi, mali negativni naboj, nazvan "odlomak", stvara se u oblaku i predstavlja prvi korak ka stvaranju kompletne munje. Ipak, taj blesak je nedovoljno snažan da bi mogao da se vidi.

Iz odlomka se uskoro razvija niz naboja ili "odlomaka" koji ubrzano polaze ka tlu. Jedan odlomak dugačak je oko 50 metara i ne traje duže od 0,000001 sekunde.

U isto vreme s tla se proteže pozitivni naboj, visok i do nekoliko metara. U trenutku susreta dva naboja sledi pražnjenje koje prepoznajemo kao munju, a koje zatim čujemo kao grom.

Munje mogu da nastanu među samim oblacima, između oblaka i vazduha, kao i na putanji s tla prema nebu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.