Fišer: Šaljimo oružje Kurdima

Izvor: B92, 16.Avg.2014, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fišer: Šaljimo oružje Kurdima

Nekadašnji ministar inostranih poslova Nemačke Joška Fišer smatra da Nemačka treba da pošalje oružje Kurdima za borbu protiv snaga Islamske države.

Predsednik partije Zelenih je u izjavi za Bild odstupio od originalne ideologije svoje partije, te se založio za oružano rešavanje sukoba u Iraku.

“Teroristička organizacija poput ISIS se ne može zaustaviti nekakvim barikadama. Trebalo bi da pošaljemo oružje Kurdima, u obavezi smo da im pomognemo“, rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Fišer.

Fišer je podsetio i na odredbe krivičnog zakona Nemačke.

“Naš zakon nalaže svakom građaninu da pomogne žrtvi u ozbiljnom krivičnom delu. U ovom slučaju se radi o genocidu, a Kurdistan je jedini preostali faktor stabilnosti u Iraku“, dodao je Fišer.

Iako je nemački ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer rekao da će Nemačka ići do granica onog što je pravno i politički moguće, kada je u pitanju slanje oružja, Masud Berzani, lider iračkih Kurda pozvao je Nemačku da pomogne.

“Očekujemo od Nemačke da nam dostavi oružje i municiju kako bismo mogli da se borimo sa teroristima Islamske države. Nadamo se da će nam pružiti i logističku pomoć, a najviše nam nedostaju antitenkovske mine“, rekao je Berzani.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.