Finska zatvara granice sa Rusijom; Stvari su se promenile...

Izvor: B92, 16.Nov.2023, 17:40

Finska zatvara granice sa Rusijom; "Stvari su se promenile..."

Finska će zatvoriti četiri granična prelaza na svojoj granici sa Rusijom kako bi zaustavila migranate sa Bliskog istoka i Afrike, saopštila je finska vlada.

Finski premijer Peteri Orpo i ministarka unutrašnjih poslova Mari Rantanen izjavili su da će jugoistočni prelazi Imatra, Nirala, Nuijama i Valima biti zatvoreni u petak u ponoć na kopnenoj granici između Finske i Rusije, koja služi i kao spoljna granica Evropske unije.

"Rad ruskih graničnih vlasti se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << promenio", rekao je Orpo novinarima.

On se osvrnuo na desetine migranata, uglavnom sa Bliskog istoka i Afrike, koji su poslednjih dana stigli u Finsku bez odgovarajuće dokumentacije i zatražili azil nakon što su im ruske vlasti navodno pomogle da otputuju u graničnu zonu koja je pod strogom kontrolom.

Ovo predstavlja veliku promenu, pošto su finske i ruske granične vlasti decenijama sarađivale u zaustavljanju ljudi bez neophodnih viza ili pasoša pre nego što bi mogli da pokušaju da uđu u bilo koju od dve zemlje.

Finske vlasti saopštile su ove nedelje da je Rusija poslednjih meseci počela da dozvoljava putnicima bez dokumenata da pristupe graničnoj zoni i uđu na prelaze gde mogu da zatraže azil u Finskoj.

Finska granična straža navela je da su migranti proteklih dana uglavnom stigli iz Iraka, Sirije, Jemena, Turske i Somalije, a skoro svi su stigli u graničnu zonu na biciklima za koje finski i ruski mediji navode da su im obezbeđeni i prodati. Većina njih je Rusiju koristila samo kao tranzitnu zemlju za ulazak u Finsku i EU, naveli su zvaničnici.

Oko 280 migranata iz trećih zemalja stiglo je u Finsku iz Rusije od septembra, saopštili su granični zvaničnici.

Predsednik Finske Sauli Niniste povezao je u sredu ruske akcije sa članstvom Finske u NATO u aprilu, posle decenija vojne neutralnosti, što je razbesnelo Moskvu, koja je nekoliko puta pretila Helsinkiju merama odmazde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Finska zatvara četiri granična prelaza na granici sa Rusijom zbog migranata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Nov.2023

Finska će zatvoriti četiri granična prelaza na svojoj granici sa Rusijom kako bi zaustavila priliv migranata sa Bliskog istoka i Afrike, saopštila je danas finska vlada.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.