Finska o oštećenju gasovoda: Najverovatnije Kinezi

Izvor: B92, 24.Okt.2023, 23:34

Finska o oštećenju gasovoda: Najverovatnije Kinezi

Veruje se da je oštećenje gasovoda u Baltičkom moru ranije ovog meseca izazvao brod koji je vukao veliko sidro duž morskog dna.

Prerano je reći da li je to bio nesrećan slučaj ili nameran čin, saopštila je danas finska policija.

Istražitelji su rekli da su sada izvukli izgubljeno sidro sa lokacije na morskom dnu, gde je cevovod pukao 8. oktobra i da istražuju da li je pripadalo kineskom kontejnerskom brodu, preneo je Rojters.

Policija je ranije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saopštila da je oštećenje podmorskog gasovoda "Baltikkonektor" i dva telekomunikaciona kabla Baltičkog mora prouzrokovano spoljnom mehaničkom silom i istražuje da li je ovo bio slučaj sabotaže ili nesreća.

Kako se navodi, uočeni su široki tragovi otpora na morskom dnu koji vode do mesta gde je cevovod prekinut, a sidro je ležalo u blizini mesta oštećenja.

Na morskom dnu primećena je uža staza koja se proteže na desetine kilometara, saopštila je policija. Dodaje se da se odlomio komad sidra, jedan od dva šiljka.

"Sledeća pitanja su o tome da li je to bilo namerno ili nemarno, kao i da li bi mogao da postoji motiv za ono što se dešava, ali još je rano da se na to odgovori u ovoj fazi", rekao je šef Nacionalnog istražnog biroa (NBI) Robin Lardot.

NBI je u petak saopštio da fokusira svoju istragu na kineski kontejnerski brod "NewNew Polar Bear", koji je prošao iznad cevovoda i kablova u trenutku oštećenja.

Kina je ranije danas pozvala Finsku da sprovede "objektivnu, poštenu i profesionalnu" istragu o oštećenju gasovoda koji tu zemlju povezuje sa Estonijom.

"Kina i Finska su započele razgovore povodom oštećenja gasovoda i nadamo se da će relevantne strane moći da otkriju istinu što je pre moguće", rekla je portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning, prenosi Rojters.

Mao je istakla da je kineski brod plovio u trenutku incidenta, ali da nisu uočene nikakve abnormalnosti zbog loših uslova na moru.

Dodala je da se Kina uvek zalagala da međunarodna zajednica treba da ojača saradnju i zajednički čuva bezbednost prekogranične infrastrukture. Gasovod i telekomunikacioni kabl koji povezuju Finsku i Estoniju pokidani su 8. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Oglasila se finska policija o oštećenju gasovoda u Baltičkom moru: Štetu verovatno izazvao kineski brod dok je vukao sidro

Izvor: Blic, 25.Okt.2023, 00:32

Veruje se da je oštećenje gasovoda u Baltičkom moru ranije ovog meseca izazvao brod koji je vukao veliko sidro duž morskog dna, ali je prerano reci da li je to bio nesrećan slučaj ili nameran čin, saopštila je danas finska policija.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.