Finska kopija Titanika

Izvor: RTS, 28.Mar.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Finska kopija "Titanika"

Jedan finski biznismen saopštio je da planira da sagradi kopiju prekookeanskog broda "Titanik" u prirodnoj veličini, koju će postaviti na severu Finske.

Finski biznismen Tojvo Sukari odlučio je da napravi vernu "kopnenu" kopiju čuvenog "Titanika", ne bi li na sever Finske privukao turiste.

"Svi u Evropi znaju za Titanik. U finskoj oblasti Ulu ne postoje turističke atrakcije i mislim da bi ovo moglo da privuče strane turiste", rekao je "Frans presu" Sukari. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Prema rečima Sukarija, kopija čuvenog broda neće biti porinuta već postavljena na kopnu i u njoj će se nalaziti restorani i hotel.

Sukari, vlasnik lanca prodavnica nameštaja, već je sagradio "Ideapark" - impozantni tržni centar nedaleko od Tamperea, na jugu Finske.

Njegov "Titanik" nalaziće se u selu Kiminki, oko 630 kilometara severno od Helsinkija, pored tržnog centra čija je izgradnja u planu.

Kopija broda koji je potonuo 1912. godine i sa sobom u smrt povukao 1.517 ljudi, biće dugačka 269 metara i široka 28 metara. Nije rečeno da li će imati i originalnu visinu od 53 metra, od kobilice do vrha dimnjaka.

Izgradnja će koštati između 30 i 40 miliona evra, a Tojvo dodaje da će se truditi da sve bude što vernije urađeno.

Radovi bi trebalo da počnu ove godine, a otvaranje je najavljeno za novembar 2011.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.