Finska: Stub i zvanično preuzeo funkciju predsednika države

Izvor: B92, 01.Mar.2024, 14:49

Finska: Stub i zvanično preuzeo funkciju predsednika države

Aleksandar Stub (55) preuzeo je danas funkciju predsednika Finske, javlja Rojters.

Uoči kampanje za izbore koji su održani 11. februara, Stub je rekao da ne postoje granice za finsko učestvovanje u NATO i da je spreman da dozvoli da se nuklearno oružje transpurtuje kroz Finsku, ali ne i da se skladišti tamo, preneo je Rojters.

"Suočavamo se sa novom erom u društvu. Kao rezultat naše odluke da uđemo u NATO, preuzeli smo zapadne vrednosti, gde je naša republika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << duhovno pripadala od svoje nezavisnosti", rekao je Stub u parlamentu tokom inauguracionog govora.

Stub je poručio da će demokratija, vladavina zakona i ljudska prava biti osnovne vrednosti kojima će se baviti finska diplomatija tokom njegovog mandata.

Stub je zamenio Saulija Ninista, a u drugom krugu predsedničkih izbora pobedio je Peku Havista, bivšeg ministra spoljnih poslova.

Dan pre Stubove inauguracije, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da Rusija mora da pojača broj vojnika na zapadnim granicama sa Evropskom unijom, kao odgovor na ulazak Švedske i Finske u NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.