Finansiranje TV projekata bez diskriminacije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2017, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Finansiranje TV projekata bez diskriminacije

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je danas je konkursno finansiranje televizijskih projekata zakonito, a diskriminacije nema.

Žale, kažu, zbog proizvoljnih tvrdnji pojedinih medijskih udruženja da je izmenama nekih propisa omogućeno da televizije nemaju "ograničenje maksimalnog iznosa u dobijanju pomoći putem konkursa za javno informisanje".

Te tvrdnje izneli su Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Asocijacija medija.

Prilikom iznošenja agrumenata NUNS i NDNV pozvali su se na član 17. Zakona o javnom informisanju i medijima, po kojem se sredstva na raspisanim konkursima dodeljuju "na osnovu principa o zaštiti konkurencije bez diskriminacije".

U Ministarstvu, međutim, ukazuju da je "slučajno ili namerno izostavljen deo člana 17. Zakona koji propisuje da će se sredstva za ostvarenje javnog interesa u oblasti javnog informisanja rasporediti putem javnih konkursa i pojedinačnim davanjima i na "osnovu principa o dodeli državne pomoći".

Ministarstvo je, kako kažu, zatražilo mišljenje od Komisije za kontrolu državne pomoći u vezi sa Konkursom za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u oblasti javnog informisanja za televizije u 2017. godini i dobilo rešenje da se radi o dozvoljenoj državnoj pomoći.

Navedeno rešenje je doneto u skladu sa Zakonom o kontroli državne pomoći i podzakonskim aktima donetim na osnovu njega.

"Utisak je da deo medijske zajednice nije spreman da prihvati zakonska rešenja za koja se principijelno zalagao tokom izrade seta medijskih zakona, odnosno da zakonska rešenja prihvata samo delimično i u meri u kojoj im odgovara", navodi se u saopštenju.

Kako kažu nameće se dilema da li bi pozitivno rešenje zahteva Asocijacije medija o davanju olakšica za uvoz robe neophodne za proizvodnju štampanih medija i smanjenje PDV-a za štampu bio primer diskriminacije u odnosu na elektronske medije.

Ministarstvo kulture i informisanja podržava predloge kojima će se olakšati i popraviti težak položaj medija u okviru politike koju sprovodi Vlada i važećih propisa.

Istovremeno, Ministarstvo kulture i informisanja podržava optimizaciju zakonskih rešenja za koja se zalažu i Asocijacija medija i medijska zajednica a koja treba da poprave težak položaj medija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.