Finansiranje RTS i RTV u 2016. godini delimično iz budžeta

Izvor: Press, 07.Dec.2015, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Finansiranje RTS i RTV u 2016. godini delimično iz budžeta

U narednoj godini javne medijske ustanove RTS i RTV biće delimično finansirane iz budžeta sa četiri milijarde dinara, predviđeno je izmenama i dopunama Zakona o javnim medijskim servisima o kojima će se raspravljati na novoj sednici republičkog parlamenta.
       Drugi deo finaniranja RTS i RTV biće obezbeđen naplatom takse.
Vlada Srbije u obrazloženju predloženog akta podseća >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << da je Zakonom o javnim medijskim servisima iz 2014. godine predviđeno da se javni medijski servisi do 31. decembra ove godine finansiraju iz budžeta, a od 1. januara 2016. godine iz takse za javni medijski servis.
Uz podsećanje i da su upravni odbori dva medijska servisa doneli odluku da taksa bude 500 dinara, vlada je navela da su u razgovorima sa MMF te institucije skrenule pažnju da je platežna sposobnost građana takva da se neće moći obezbediti zadovoljavajuća naplata takse i da bi njenu visinu trebalo korigovati.
Iz Vlade Srbije poručuju da je stoga nađeno najcelishodnije rešenje da se u narednih godinu dana javni meijski servisi delimično finansiraju iz budžeta, a delimično iz takse, a da će se srazmera tražiti između mogućnosti budžeta i ekonomske snage obveznika plaćanja takse.
Vlada Srbije je predložila da zakon bude donet po hitnom postupku zbog potrebe otklanjanja okolnosti koje bi mogle da dovedu u pitanje rad javnih medijskih servisa i obavljanja njihove osnovne delatnosti.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.